Prima zi de toamnă, primul clopoțel… Curtea școlii, situată sub umbra dealului de la Roșa Stânca, școală care are peste 100 de ani, este inundată de părinți, bunici, foștii absolvenți ai acestui lăcaș de iluminare, personalități care păstrează limba noastră cea română cu toate obiceiurile și tradițiile ei.
E toamnă. Odată cu sosirea ei ne cuprinde o nesfârșită melancolie. Iazul cu peștișori, pomii fructiferi, merele roșii și galbene din grădina școlii ne aduc un miros fermecat ce ne face să cugetăm cât de frumos este acest colțișor de rai, unde se aud păsările ciripind și fețe zâmbitoare pregătite de sărbătoare.
„Frumoasă și mândră, voioasă și înfloritoare, cu dimineți senine” – așa este Bucovina noastră.
„Bine ați venit!” la careul solemn închinat Zilei Cunoștințelor. Cu aceste cuvinte de salut ne-a întâmpinat profesoara Valentina Marașciuc, gazda acestui matineu.
E sărbătoare – clipa reîntâlnirii cu școala, cu profesori și colegi, cu elevii acestei școli, care s-au prezentat în haine frumoase de sărbătoare. Nu au lipsit aici nici cămașa și rochițele naționale.
Doamna director, Ludmila Pușcariova, le-a spus celor zece micuți din clasa întâi „Bună dimineața, floricelelor ce v-ați adunat în buchetul școlii noastre!”. Ea ne-a relatat că este o frumoasă tradiție de a marca la 1 septembrie Ziua Cunoștințelor și începutul noului an școlar ca pe o sărbătoare mult așteptată. Astăzi îi primim pe micuții din clasa întâi în familia noastră. Mi se pare că au întinerit pereții școlii când au văzut atâta lume, că de bucurie au și început să cadă frunzele din copaci improvizând un joc frumos în curtea școlii.
După ce a răsunat Imnul de stat al Ucrainei, serbarea s-a desfășurat cu soare, cu bucuriile nespuse de pe fețele tuturor, împreună cu cei zece micuți din clasa întâi alături de prima învățătoare, Lăcrămioara Romaniuc.
Când Victoria Rață, o elevă din clasa întâi, a recitat cu atâta frumusețe și claritate aceste cuvinte, pe obrajii părinților au apărut lacrimi de bucurie.
Doamne Sfinte și-ndurate,
Varsă marea bunătate
Peste noi, copiii tăi,
Apără-ne de cei răi!
Doamne, ajută-mi să cresc mare!
Tu, înger-îngerașul meu,
Păzește-mă de-mi va fi greu!
Pe an ce trece, școala noastră se îmbogățește cu noi talente, care se transmit încă de la bunici. Bunicuța Viorica a lui Bolboacă cu lacrimi de bucurie și-a ascultat nepoțica Irinuca cu cântecul „Prima zi de școală”. Tot așa, acum 15 ani, doamna Viorica a adus-o la școală pe propria fiică, Dana, de asemenea o steluță cântăreață. Poate de aceea a și întinerit astăzi în suflet.
Grupurile vocale „Ghiocelul” și „Mugurel”, conduse de profesoara de muzică, Elvira Marașciuc, le-a ridicat dispoziţia celor prezenţi. Cântecele „Bine ați venit, voi, școlărei”, și „Primul clopoțel”, care a răsunat în limba ucraineană cu glas curat ca apa cristalină de izvor, ne-au demonstrat încă o dată că prima zi de școală este o sărbătoare deosebită.
Prezentatoarea sărbătorii, Olga Dorofeeva, i-a invitat, cu niște cuvinte nespus de dragi, în fața careului pe părinții elevilor din clasa întâi.
O, ce frumoși ne sunt părinții,
Părinții tăi, părinții mei!
Așa frumoși sunt numai sfinții,
Numai ființa lacrimii.
Fosta noastră absolventă, Svetlana Tovarnițchi, mama micuței din clasa întâi, Victoria, și Iulian Jitaru, unchiul lui Daniel, un alt elev din clasa întâi, ne-au amintit la careu despre marea prietenie a tatălui său, Gheorghe Jitaru, cu poetul Mihai Morăraș de la Roșa.
Onoarea de a da primul clopoțel i s-a oferit elevei din clasa a IX-a, Maria Ursuleac și micuței din clasa întâi, Irina Bolboacă.
Cei prezenți au fost invitați cu o deosebită plăcere la prima lecție cu genericul: ”Ucraina la cei 25 de ani de Independență”.
Valentina MARAŞCIUC,
profesoară la Școala de Cultură Generală de gradele I-II nr.17 din Cernăuți