Ecoul clopotelor de Paşti  peste legendarii Codri ai Cosminului

????????????????????????????????????

În septembrie anul trecut, tânărului slujitor al altarului, Dumitru Găină, i s-a încredinţat parohia din Valea Cosminului. Blagoslovindu-l la păstorie, Mitropolitul Cernăuţiului şi Bucovinei, Meletie,  i-a accentuat că localitatea Valea Cosminului este deosebită, cu urme glorioase în istorie.

–Nouă, românilor, Valea Cosminului ne aminteşte de strălucita victorie a lui Ştefan cel Mare, repurtată în lupta cu oastea polonă în codrii din vecinătatea acestui sat. Fiind încă elev la Horecea mea natală, cântam în corul bisericesc şi visam să fiu preot. M-a observat „moş Drapel”, adică regretatul Aurel Mihaesi din Ţureni, numit aşa, fiindcă la toate manifestările românilor bucovineni purta tricolorul. A creat un grup artistic de copii şi ne ducea pe la acţiunile cultural-naţionale.  Astfel, îmbrăcat în costum naţional, am fost prezent la tradiţionala adunare a românilor din a doua zi de Paşti la stejarul lui Ştefan cel Mare din Codrii Cosminului. Şi, iată, acum sunt duhovnicul locuitorilor din acest sat.

Biserica din Valea Cosminului, de asemenea, are o istorie interesantă. Ea a fost sfinţită în anul 1938 de Mitropolitul Visarion Puiu. Pe peretele bisericii este fixată o placă pe care e scris că acest locaş de închinare a fost ridicat în cinstea Mitropolitului Silvestru Morariu. Hramul bisericii este Sfinţii Arhangheli  Mihail şi Gavriil. Deoarece  Mitropolitul Silvestru Morariu nu este canonizat, cu binecuvântarea Mitropolitului Cernăuţiului şi Bucovinei, Meletie, oficiez un serviciu divin la 15 ianuarie în cinstea Sfântului Ierarh Silvestru, Episcopul Romei, amintindu-le, totodată,  enoriaşilor că locaşul lor de închinare a fost ridicat în cinstea slăvitului Mitropolit al Bucovinei, Silvestru Morariu, fapt cu care se pot mândri.

????????????????????????????????????

–Valea Cosminului este o localitate cu populaţie mixtă – ucraineană şi română. În ce limbă oficiaţi serviciul divin?

–Mai mult în limba română. În unele momente trec la slavonă, iar cântările bisericeşti răsună în limba română. Din rândurile tinerilor, care frecventează biserica, sunt doritori să citească din cărţile sfinte, dar le vine greu, căci în şcoală au învăţat în limba ucraineană.

–Este prima sărbătoare de Paşti, pe care o întâmpinaţi ca preot-paroh.

–Pot afirma că s-a realizat visul meu din copilărie. Iar ziua de Paşti este deosebită, cea mai luminoasă pentru fiecare creştin. Prin Învierea Domnului triumfă credinţa creştină. Să ne amintim de cuvintele Apostolului Pavel: dacă  Hristos n-ar fi înviat, atunci zădarnică este propovăduirea noastră. Întâmpinăm Învierea Domnului, trecând prin grele încercări. Oamenii speră că credinţa fierbinte îi va proteja de toate relele şi vor învinge toate obstacolele. Lumea trebuie să devină mai bună, mai sinceră. Cu mare bucurie în suflet le spun enoriaşilor, tuturor oamenilor de bună credinţă „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”.

2 05 2021 LC GAINA 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий