Era o frumoasă zi de primăvară când pe uşa Grădiniţei româneşti nr. 1 din Cernăuţi mi-a atras atenţia un aviz şocant şi imaginea unei fetiţe pe care o cunoşteam şi o întâlneam de fiecare dată când o aduceam pe fiica Daniela la grădiniţă sau seara când o luam acasă.
Era vorba de micuţa Elina Cherstea din oraşul Cernăuţi, care a fost diagnosticată de medicii kieveni cu leucemie. O boală incurabilă, care la acel moment i-a distrus psihologic pe ambii părinţi. Mama Elinei, doamna Ludmila, era însărcinată şi aştepta să aducă pe lume cel de-al doilea copilaş. Vestea tristă a fost o lovitură foarte puternică pentru ea, dar şi pentru tatăl fetiţei, Toader, care conştientiza faptul că întreaga povară cade pe umerii săi. Cele 80 de mii de grivne pentru tratamentul micuţei erau o sumă enormă pentru tânăra familie.
Cum au aflat părinţii de boala fetiţei? Educătoarea de la grădiniţă a telefonat-o într-o zi pe doamna Ludmila şi i-a spus că Elina se simte rău şi toată ziua refuză să se ridice de pe scaun şi să se joace cu copiii. Bieţii părinţi nu înţelegeau ce se întamplă cu fetiţa lor. La câteva zile au observat că s-au umflat genunchii şi Elina nu mai putea merge pe picioare, fetiţa a început să scadă din greutate. Medicii cernăuţeni i-au pus diagnosticul artrită juvenilă, spunându-le părinţilor că micuţa Elina ar putea rămâne invalidă pe viaţă. Sărmanul tată nu s-a mulţumit cu rezultatele primite de la medicii din Cernăuţi şi a plecat de urgenţă la un control mai riguros la Kiev. Acolo medicii au stabilit diagnosticul final – leucemie. “În acel moment credeam că s-a lăsat cerul peste mine, îşi aminteşte Toader Cherstea. Nu ştiam cum să-i spun soţiei ca să nu influenţeze această veste asupra sarcinii. Dar puterea Bunului Dumnezeu mi-a dat curaj, am sunat-o şi i-am spus că Elina ar trebui să rămână câteva luni în spital”.
Tratamentul cu chimioterapie l-a suportat sărmana fetiţă cu greu. Aniversarea sa de 5 ani a sărbătorit-o în spital alături de tatăl Toader şi ceilalţi pacienţi care sufereau de leucemie.
Nu am putut să rămân indiferent de această poveste tristă a micuţei Elina Cherstea. A trebuit să treacă vreo două zile ca să-mi revin din acel şoc şi să lansez la radio “Bucovina” în cadrul emisiunii în limba română “Împreună cu noi”, difuzată zilnic între orele 14.10-14.55, un apel de caritate către oamenii de bună credinţă din întreaga regiune. Nu vă puteţi imagina, dragi cititori, cât de sensibil a fost acel mesaj care i-a determinat pe sute de bucovineni să fie alături de această tânără şi frumoasă familie lovită de vestea unei boli incurabile a fetiţei lor. Atunci în doar câteva zile am reuşit să adunăm peste 10 mii de grivne, bani care au fost oferiţi din inimă din partea ascultătorilor postului de radio “Bucovina” pentru salvarea vieţii micuţei Elina. Tatăl fetiţei când a venit la radio să ridice aceşti bani a lăcrimat mai întâi, apoi a dorit să le mulţumească oamenilor pentru acest sprijin imens.
Astăzi, eroina povestirii noastre, Elina Cherstea, are 8 anişori. Este o fetiţă sănătoasă, se bucură de viaţă ca şi toţi copiii din lume, umblă la şcoală, se joacă cu frăţiorul mai mic şi cu prietenii ei, pe care-i iubeşte foarte mult. A învins cu succes Elina această boală grea, datorită Bunului Dumnezeu, părinţilor şi oamenilor de bună credinţă care n-au fost indiferenţi în acel moment al strigătului de disperare al familiei Cherstea. Să dea Domnul ca toate întâmplările triste să aibă un final fericit asemenea acestui destin fraged şi luminos al micuţei Elina Cherstea.
Vitalie ZÂGREA