Eugenia Facas: „Școala e locul unde primești o puternică energie pentru suflet”

2 02 2023 F 4

În cei 150 de ani ai Școlii românești din suburbia Horecea a Cernăuțiului doamna Eugenia Facas este al doisprezecelea ei director. Este o cifră cu semnificații evanghelice, dar și munca de pedagog este nobilă, care deseori este asociată cu parabola „Semănătorului”. Pedagogul este acel care lasă în sufletul copiilor semințele binelui, adevărului și veșniciei. Iar doamna Eugenia Facas o altă profesie decât cea de pedagog nici nu și-a dorit.

–Între rudele noastre au fost pedagogi, afirmă doamna Eugenia. Sora mamei, Domnica Juc, era învățătoare la clasele primare la școala din Priprutia. Când venea la noi în ospeție, povestea lucruri foarte interesante din viața ei de pedagog și toate acestea mi-au trezit dorința de a-i urma calea. În 1983, după absolvirea școlii din Horecea, m-am înscris la Colegiul Pedagogic, pe atunci Școala Pedagogică, unde l-am avut ca diriginte și profesor pe Ștefan Lazarovici, personalitate vestită și stimată în rândurile cadrelor didactice din regiune. Nouă, discipolilor lui, ne-a fost ca un părinte. El ne-a format ca pedagogi, accentuându-ne mereu că în activitatea de învățător nu este nimic secundar. Au o mare însemnătate și felul cum se îmbracă învățătorul, ținuta lui. De sfaturile lui prețioase îmi aduc aminte și astăzi.

În 1987, când aveam 19 ani m-am întors la școala natală, la Școala nr. 13 din Horecea. La  început am fost instructoare de pioneri, iar în 1989 mi s-a încredințat clasa întâi. Am avut-o alături, ca îndrumătoare, pe prima mea învățătoare, doamna Floarea Sfeclă, sora legendarului nostru director Viorel Voronca. Ea și acum, la vârsta de 84 de ani, se interesează de viața școlii dragi și se bucură sincer de succesele noastre. În anul când mi s-a încredințat prima clasă, în destinul meu a avut loc și un alt eveniment  – m-am căsătorit. Și la nunta mea au fost și acei elevi din clasa întâi. Amintiri de neuitat…

Marele pedagog ucrainean, Vasyl Suhomlinski, spunea că un învățător adevărat își dăruiește inima copiilor. Este o metaforă care conține marele adevăr – ca să fii un pedagog de succes, trebuie să iubești copiii.

–Cu ani în urmă am participat la concursul orășenesc „Doamna succesului”, remarcă directoarea Eugenia Facas. Eu, pedagog, alături de doamne cu realizări în diferite domenii. Am fost la înălțime, cum s-ar spune. Mă mândresc cu profesia pe care o am, școala și copiii sunt viața mea. Aici primesc o mare energie sufletească.

În ultimele zile ale lui Gerar doamna directoare a Gimnaziului nr.1 „Vector” din Cernăuți, Eugenia Facas, și-a sărbătorit un frumos jubileu.

–Pentru mine cel mai frumos cadou va fi realizarea planului, care se află în sertarul biroului meu – construcția noii școli-grădinițe la Horecea. Proiectul a fost întocmit, dar războiul a îndepărtat realizarea lui. Ca întregul nostru popor, cred că vor sosi victoria și pacea și va începe refacerea școlilor, distruse de cotropitori. Vor veni constructorii și la Horecea pentru a ridica o școală nouă. E visul meu sacru încă pe când eram învățătoare la început de cale…

În suburbia Horecea nu există instituții mai importante decât școala și biserica. Anume aici și se păstrează limba băștinașilor ­– limba română.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий