John Herbst consideră că amenințarea nucleară din Rusia este foarte exagerată

2 02 2023 F 5

Fostul ambasador al SUA în Ucraina și directorul Centrului Eurasiatic la Consiliul Atlantic al SUA, John Herbst, a explicat într-un interviu acordat NV de ce Occidentul tărăgănează livrările de armament pentru Ucraina. „Amenințarea nucleară este motivul principal pentru toate deciziile tărăgănate”, a accentuat Herbst. Potrivit diplomatului, nu este nevoie de canale secrete de comunicare pentru a intimida Occidentul cu amenințarea escaladării nucleare. „Pentru aceasta nu e nevoie de canale secrete, este suficient să auziți declarațiile oficialilor ruși, ceva de genul „dacă decidem că loviți pe teritoriul Rusiei, atunci credem că avem dreptul de a folosi armele nucleare”, și toate acestea sunt aici, în Occident, percepute ca o amenințare absolut reală. Fostul spion rus (în trecut, directorul Centrului Carnegie din Moscova), Dmitri Trenin, spune că este foarte posibil ca Rusia să lanseze un atac nuclear, generalii ruși vorbesc despre asta și la televiziunea rusă, cea ce face ca țările din Vest să fie foarte atente”, a explicat el.

Însuși Herbst consideră că amenințarea nucleară din Rusia este foarte exagerată. Aceasta face parte dintr-o campanie de dezinformare deliberată care a avut succes. „Oamenii nu-și amintesc cum ne-am comportat în timpul Războiului Rece. Aveam de-a face cu URSS, o putere nucleară care era mult mai puternică decât Rusia de astăzi a lui Putin și nu trebuie să permitem ca poziția Rusiei asupra armelor nucleare să degenereze în relațiile cu noi până la un șantaj și terorism banal. Riscăm să ajungem într-o astfel de situație și nu există avantaje pentru noi în ea”, a spus diplomatul.

În ianuarie, ministrul de externe lituanian, Gabrielus Landsbergis, a declarat că Rusia amenință cu arme nucleare pentru a descuraja sprijinul pentru Ucraina. Fostul premier britanic, Boris Johnson, a declarat în timpul micului dejun ucrainean de la Davos că dictatorul rus Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare, așa că partenerii Ucrainei nu ar trebui să se teamă să o susțină. Potrivit Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, China și alte țări au transmis Rusiei un semnal „că armele nucleare nu trebuie folosite”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий