„Eurovision-2023” – Ucraina pe locul șase

14 05 Ф 2

În noaptea din 13 spre 14 mai, la Liverpool (Marea Britanie) a avut loc marea finală a celei de-a 67-ea ediție a Concursului Muzical Eurovision, în rezultatul căreia au fost anunțate învingătorul din anul curent și țara-gazdă a Eurovision-2024. Concursul s-a desfășurat în numele Ucrainei. La marea finală au participat reprezentanții a 26 de țări: 10 învingători ai primei semifinale, 10 învingători ai celei de-a doua semifinale, 5 reprezentanți ai țărilor-fondatoare ale concursului – Marea Britanie, Germania, Italia, Spania și Franța – și reprezentanții țării învingătoare la ediția anterioară – Ucraina, scrie NV.

Cea de a 67-ea ediția a Eurovision urma să se desfășoare în Ucraina, deoarece în 2022 concursul a fost câștigat de grupul ucrainean Kalush Orchestra. Însă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, din motive de securitate Eurovision-2023 s-a desfășurat în Marea Britanie, țară care anul trecut a ocupat locul doi. În ultimii 25 de ani Marea Britanie a găzduit pentru a cincea oară acest prestigios concurs muzical european.

Câștigătoarea ediției din anul curent a devenit cântăreața Loreen din Suedia. Loreen a fost și învingătoarea Concursului Eurovision-2012, deci, este prima interpretă în istoria concursului de două ori învingătoare a lui.  Este a șasea victorie a Suediei în istoria Eurovision.

Ucraina a fost reprezentată de Grupul TVORCHI, care a întrunit 243 de puncte și s-a clasat pe locul șase. Juriul național al Cehiei i-a pus Ucrainei cea mai mare notă – 12.

14 05 Ф 3 а

Reprezentantul Moldovei, Pașa Parfeni, s-a clasat pe locul 18. El a mai participat la concursul Eurovision în 2012, ocupând locul 11. În finalul evoluării sale interpretul din Moldova a declarat: „Ucraina, îți mulțumesc pentru pacea în Moldova!”. Sala a însoțit aceste cuvinte cu ovații. Într-un  interviu anterior Pașa Parfeni a menționat: „Bunica mea e originară din regiunea Vinnyția. În prezent multe rude și prieteni de-ai mei se află în Ucraina. Ei luptă, ei se confruntă cu multe greutăți. Moldova este o țară mică, dar cu inimă mare. Suntem gata oricând să vă ajutăm. Din 2014 eu vă susțin din toată inima”.

14 05 F 2

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий