Expert ucrainean: „Situația demografică este catastrofală”

14 4 Ф 6

Una dintre provocările cheie pentru dezvoltarea capitalului uman în Ucraina este situația demografică catastrofală. Începând cu anul 2024, indicele de scădere a populației este de peste 1,0%. Faza prelungită a invaziei la scară largă nu face decât să accelereze acest proces. Țara continuă să-și piardă atractivitatea pentru talente.  Această opinie a fost exprimată de Mykola Skyba, expert al programului de educație din cadrul Institutului ucrainean al viitorului. Potrivit lui, în prezent există cel puțin trei scenarii pentru dezvoltarea situației demografice din țară.

Primul scenariu este scenariul „Prăbușirii”, în care va avea loc o nouă scădere bruscă a populației. Procesul devine catastrofal și ireversibil. Acest scenariu este cel mai puțin probabil.

Al doilea scenariu este „Stabilizarea”, în care dinamica declinului demografic încetinește, dar numărul ucrainenilor continuă să scadă în parametri previzibili și controlabili.

Cel de-al treilea scenariu este „Echilibrul șubred”, în care momentele de îmbunătățire a situației sunt urmate de o ușoară deteriorare. Ultimul scenariu este cel mai probabil. Pe lângă situația economică și de securitate, bunăstarea socială și experiența educațională a cetățenilor influențează situația demografică a țării.

„Având în vedere ponderea din ce în ce mai mare a sectorului public în economie, potențialul ca sentimentul social să influențeze situația este în creștere. De exemplu, neîncrederea tot mai mare ar putea duce la o criză în sectorul bancar și la o lipsă de persoane dispuse să lucreze în serviciul public și în companiile din domeniul apărării”, a avertizat Mykola Skyba, citat de TSN.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий