Expert ucrainean: Ucrainenii vor continua să obţină cetăţenia Ungariei, României şi Moldovei

conflict

Ucrainenii vor continua să intre în posesia paşapoartelor ungurești,  românești și moldovenești, deoarece situaţia socială şi politică din Ucraina va continua să se înrăutăţească, pe fondalul unor manifestări ale naţionalismului extemist, consideră preşedintele Centrului Analitic „Sectorul Trei”, Andrii Zolotarev, notează Golos.ua. Potrivit lui, din cauza lipsei de siguranţă ucrainenii vor continua să părsească ţara. Zolotarev menționează că pașaportul maghiar oferă  oportunitatea de a obţine un loc de muncă în Germania, Franța, Olanda și alte țări europene. În același timp, ar fi greșit să presupunem că numai acesta este principalul factor motivator.

„La  mijloc este situația politică internă. Naționalismul, care a luat forme extreme, face ca viața în țară să  fie pusă în pericol. Oamenii vor să evite aceste riscuri”, spune  expertul.

Acest proces va continua şi nu există premise că situaţia poate fi schimbată, spune analistul.

„Nici o încercare de a interzice sau de represie nu va rezolva aveastă problemă. Includerea maghiarilor în lista site-ului Myrotvoreţ crează doar riscul unor noi provocări. Dacă se întâmplă ceva cu un maghiar inclus în această listă, să precipunem un asasinat, ar putea duce criza cu Ungaria la un nou nivel”, consideră analistul Andrii Zolotarev.

Reamintim că conflictul diplomatic dintre Ungaria şi Ucraina s-a agravat. În regiunea Transcarpatia a început să circule o listă  în care sunt menţionate peste 300 de nume de etnici maghiari, inclusiv oficiali de la Budapesta. Pe listă s-ar afla şi numele ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijarto. Lista a fost publciată pe site-ul ucrainean Myrotvoreţ, care este, de fapt, o bază de date în care sunt menţionaţi toţi cei care sunt consideraţi duşmani ai Ucrainei. Pe listă sunt trecuţi şi etnici maghiari din Transcarpatia care au primit de curând cetăţenia ungară.

Добавить комментарий