Familia Constantinovici – dinastie de fizicieni

Promotia_1961

Către aniversarea a 200 de ani de la fondarea Şcolii medii nr.10 din Cernăuţi
În anul 1897 se naşte Vasile al lui Gheorghe Constantinovici. Între anii 1904-1911 este elev al Şcolii din Roşa, fondată în 1816, şcoală pe atunci bilingvă (şi românii şi germanii învăţau împreună în aceeaşi clasă), românii posedând suficient limba germană.
Aurel_Vas_1983La 18 ani tânărul român Vasile Constantinovici este mobilizat în armata austro-ungară, paticipând la faimoasa luptă de la Verdun (Franţa, 1916), apoi, grenadier fiind, apără eroic de unul singur până la ultima grenadă o inălţime din munţi în Italia. Urmează lupta de la Luţkla Luþk, unde corpul de armată cehoslovac trece de partea ruşilor şi pe front se produce un dezastru, în urma căruia Vasile şi câţiva bucovineni rămaşi în viaţă din componenţa batalionului de grenadieri sunt aruncaţi în luptele din Sârbia şi Albania.
Recent întors de pe fronturile primului război mondial completamente epuizat, este imediat chemat sub drapel şi în armata română, de unde revine la baştină şi totuşi găseşte puteri ca în viitor să-şi întreţină familia numeroasă până la firescul sfârşit (1969).
Toţi copiii (şase la număr) au terminat şcoala de la Roşala Roºa cu predarea deja în limba românã.
1. Mihai Constantinovici (1923-2000) devine şofer (profesie prestigioasă pe atunci).
2. Ana Constantinovici (1925) a lucrat pană la 75 de ani la „Zorile Bucovinei” în calitate de curier.
3. Cheorghe Constantinovici (1928-2009) după absolvirea Şcolii de la Roşala Roºa studiază la Liceul „Aron Pumnul” din Cernăuţi, unde se plasează pe primul loc la învăţătură; apoi îşi continuă studiile la Institutul pedagogic din Bălţi. Fiind un matematician înnăscut (a fost profesor de matematică şi director-adjunct la Şcoala din Carapciu timp de 10 ani), a îmbrăţişat, totuşi, profesia de ziarist, lucrând la Zorile Bucovinei 20 de ani, apoi în calitate de jurnalist la radioul republican până la pensionare.
Fiica sa, Violeta Gheorghe Constantinovici, a absolvit cu succes Şcoala medie nr.10, apoi Facultatea de fizică cu diplomă roşie şi a lucrat ca inginer la uzina Graviton.
Ion_Aurel_20154. Vasile Constantinovici (1932-1947) învaţă la Şcoala de la Roşa numai pe note de zece, pictează reuşit de sine stătător, dar în timpul foametei, căzând din copac, a decedat.
5. Aurel Constantinovici (1943) a absolvit Şcoala nr.10 în anul 1961 cu medalie de aur (aceasta fiind a doua medalie în istoria şcolii). În acel an, dintre cei 20 de absolvenţi, 10 au obţinut studii superioare, fiindcă Şcoala nr. 10 era considerată şcoală de bază (în care studiau elevi din diferite raioane ale regiunii Cernăuţi), fiind şi o şcoală de elită. În 1966 absolveşte Universitatea de stat din Cernăuţi cu diplomă roşie. Fiind asistent al Facultăţii de fizică, paralel lucrează şi la teza ştiinţifică, iar în 1974 devine candidat în ştiinţe fizico-matematice, apoi în anul 2012 susţine cu succes teza de doctor în ştiinţe fizico-matematice la Harkiv. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în domeniul fizicii în limbile engleză, ucraineană, rusă, română. A participat activ (cu lucrări, cu prezentări) în cele patru limbi la vreo 50 de conferinţe internaţionale. A editat multiple îndrumări metodice.
În 1991 este fondată Asociaţia ştiinţifico-pedagogică „Aron Pum­nul” din Ucraina. Membrii activi ai Asociaţiei au lucrat intens pentru dezvoltarea şi păstrarea şcolilor din Ucraina cu predarea în limba română până în anul 2006. Preşedinte al Asociaţiei a fost întotdeauna Aurel Vasile Constantinovici.
De la vârsta de 72 de ani (2015) nu mai lucrează ca profesor universitar, dar continuă cercetările ştiinţifice în domeniul fizicii.
Vasile_Gh_1918Fiul, Ion Aurel Constanti­no­vici (1976), a absolvit Şcoala me­die nr.10 cu medalie de aur, apoi Facultatea de fizică a Uni­versităţii de stat din Cernăuţi cu diplomă roşie. În 2004 a susţinut teza de candidat în ştiinţe fizico-matematice la Cernăuţi. Actualmente este docent la Catedra de termoelectrică a Universităţii Naţionale din Cernăuţi.
6. Ion Constantinovici (1946-2008) după terminarea Şcolii medii nr.10 a absolvit Facultatea de fizică şi a lucrat ca inginer superior la uzina „Kvarţ”.
Fiic­a, Elena Ion Con­stanti­no­vici (1975), a absolvit Şcoala medie nr.10, apoi Facultatea de fizică, susţine teza de candidat în ştiinţe fizico-matematice şi în prezent e docent la Universitatea buco­vineană de medicină din Cer­năuţi.
Fiul Elenei, Alexandru Valeriu (1994), a absolvit Gimnaziul nr. 6 românesc şi Facultatea de fizică.

Galina CONSTANTINOVICI, profesoară-pensionară
În imagine: Şcoala medie nr.10 din Cernăuţi; promoţia anului 1961. Al patrulea din dreapta –
Aurel Vasile Constantinovici

Добавить комментарий