Familia unui soldat ucrainean a fost anunţată despre moartea lui, dar…

11.09 F 2

Povestea unei „învieri” incredibile

În războiul sângeros purtat de Rusia, Ucraina suferă pierderi ireparabile. Cu toate acestea, veștile tragice pe care le primesc rudele militarilor noștri nu sunt întotdeauna adevărate.

În aprilie, familia unui apărător ucrainean, Andrii Gryţaiciuk din regiunea Rivne, a fost informată că acesta a căzut în lupte. Astăzi Andrii îşi revine după o rană gravă și se bucură de întâlniri rare cu familia sa, a comunicat TSN.

Când a izbucnit războiul la scară largă, Andrii Gryţaiciuk lucra în Lituania, în timp ce familia sa a rămas în Rivne. „În Rivne, când am auzit exploziile în dimineaţa zilei de 24 februarie, nu știam ce să facem. Plângeam, eram însărcinată”, își amintește soția sa Olga.   La început, femeia însărcinată, luându-şi copiii, a plecat în Lituania, la soțul ei. Dar, în curând, întreaga familie s-a întors în satul natal. În pofida faptului că avea trei copii, Andrii a decis să plece să apere țara, atunci când a fost chemat la datorie. „N-am avut intenţia de a mă ascunde în spatele copiilor mei, dimpotrivă, trebuie să-i protejez pentru ca ei să nu vadă asemenea lucruri”, spune militarul.

Andrii a devenit pușcaș de asalt, iar primăvara grupul său se afla în regiunea Lugansk. Într-o zi, un grup de 30 de soldați a fost atacat. Doar doi dintre ei au supraviețuit. La început, s-a crezut că și Gryţaiciuk a fost ucis. Familia a fost anunţată de vestea tragică.

„Când i s-a spus mamei lui, ea a căzut și  stătea nemişcată, deşi era conştientă…”, își amintește Olga Gryţaiciuk.

Familia se pregătea deja pentru înmormântare când, cinci zile mai târziu, de sărbătoarea Bunei Vestiri, au primit un telefon. Li s-a comunicat: Gryţaiciuk e grav rănit, se află într-un spital din capitală.  „Mi s-a spus: „Soțul dumneavoastră zace grav rănit, inconștient, într-un spital din Kiev”. … Am intrat în salon, el zăcea acolo, avea ochii întredeschişi, am început să plâng”,  își amintește Olga despre prima întâlnire cu soțul ei.

În ultimele câteva luni, Andrii a fost supus unei reabilitări intensive. Se ridică din pat, păşeşte, dar nu poate parcurge 300 de metri fără baston. Amintirea bombardamentului va rămâne cu el pentru tot restul vieții – cu fragmentul de schijă,  înfipt în cap. Medicii nu se hotărăsc să-l scoată, deoarece este foarte periculos.

Andrii Gryţaiciuk spune că a fost șocat când a aflat de „moartea” sa. El își dorește doar o reabilitare rapidă, victoria Ucrainei, iar camarazii săi de arme  să rămână  în viață…

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий