* Scade nivelul de colesterol din fluxul sanguin.
* Are efect antioxidant.
* Vindecă bolile de fiere, care, în termeni medicali, poartă denumirea de vezică biliară.
* Poate preveni atacurile de cord, dar și alte boli cardiovasculare.
* Nu permite formarea cheagurilor de sânge.
* Are în grijă chiar și țesutul muscular.
* Iodul regăsit în sfeclă este benefic pentru tiroidă.
În cazul sucului de sfeclă roșie, se pot consuma până la două pahare pe zi. În cazul curelor cu sfeclă crudă, medicii recomandă în medie 100-150 g de sfeclă roșie pe zi. De asemenea, majoritatea nutriţioniştilor recomandă să se combine sfecla roșie cu alte alimente sănătoase. Câteva exemple sunt: pătrunjelul, mierea, morcovul și hreanul.
Câteva moduri de consum a sfeclei roșii. Cel mai comun mod de consum a sfeclei roșii este varianta în oțet, tăiată cuburi sau felii și comercializată în borcane. Majoritatea românilor aleg această variantă ca garnitură sau sub formă de salată, alături de preparate grase din carne. Dezavantajul acestor produse este că în compoziția lor își fac locul și multe substanțe dăunătoare. De aceea, cel mai bine este să se prepare şi să se consume sfecla roşie după gustul fiecăruia.
Mai puteți consuma sfecla crudă dată pe răzătoare sau tocată mărunt. O puteți adăuga în salate, alături de varză și mărar, pentru o combinație răcoritoare sau în combinație cu rucola, pentru un mix amărui cu dulce.
Sfecla roșie are un efect detoxifiant puternic, în special atunci când este consumată sub formă de suc, pe stomacul gol. De 2-3 ori pe săptămână, prepară un fresh cu sfeclă, măr și puțină portocală. Va fi răcoritor și poate fi urmat de orice mic dejun sățios și sănătos.
O altă propunere este sfecla coaptă, o garnitură excelentă pentru friptura de vită sau de porc. Se taie bucăți medii de sfeclă, se pun într-o tavă acoperită cu folie de staniol. Se lasă la cuptor până când se înmoaie puțin și se servește cu un sos de hrean. Dacă preferi această textură a sfeclei în locul celei crude, o poți lăsa să se răcească și timp de 2-3 zile poate fi adăugată în salate. (DOC.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com