Astăzi, 15 octombrie, omenirea celebrează „Ziua Internațională a femeilor din mediul rural”. Sărbătoarea și-a luat naștere în anul 1995 sub egida ONU din inițiativa membrilor Conferinței Femeilor din Beijing. În această zi, omenirea trebuie să-și reamintească cât de văluroasa este activitatea femeilor din mediul rural.
Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populația lumii. Ele joacă un rol important în dezvoltarea economică a zonelor rurale și a țărilor industriale sau în curs de dezvoltare.
Mai bine de 8 milioane de femei din Ucraina locuiesc în mediul rural, însă atenția statului locuitorilor de la sate rămâne una extrem de slabă. Femeile de la sate din țara noastră suferă cel mai mult de șomaj, violență în familie, îmbătrânesc mai repede din cauza epuizării.
Proporția femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 — 39 ani din numărul total a femeilor din mediul rural este de numai 11 la sută. Vârsta cea mai frecventă a femeilor de la sate este de 55 de ani în sus, adică 42 la sută.
Lipsa de respect în societate față de femeile de la sate, precum și condițiile de muncă și de viață nestabilă, a cauzat migrația în străinătate a femeilor tinere din mediul rural. Dacă la începutul anilor 1990 vârsta medie a celor ce-și părăseau baștina era de 36-37 de ani, până-n prezent statisticile ne demonstrează că vârsta femeilor care au migrat este mai mică. Datele sondajului „Calea populației din Ucraina” a determinat că vârsta medie a femeilor din mediul rural care au fost nevoite să părăsească țara este de 33,4 ani. Marea majoritate a femeilor din mediul rural care și-au părăsit casa — nu intenționează să se întoarcă în Ucraina se spune în sondaj.
Munca de zi cu zi a femeilor din mediul rural în gospodărie, provoacă consecințe negative asupra sănătății lor. Conform estimărilor studiului sociologic realizat de Comitetului de Stat pentru Statistică a Ucrainei, ziua de lucru pentru femeile de la sate din Ucraina este de 15 ore 24 minute. Aceasta depășește orice normă fiziologică. Nu este deloc surprinzător că nivelul bolilor oncologice în rândul femeilor în vârstă de 30-60 de ani de la țară, aproape de două ori este mai mare decât a femeilor ce locuiesc la orașe.
Din cauza infrastructurii sociale degradate, femeile din mediul rural, de fapt nu au acces la resursele informaționale și financiare. Conform statisticilor, 30 la sută dintre femeile din mediul rural din Ucraina au studii superioare, dar totuși rămân fără vreun serviciu. 36 la sută dintre gospodăriile din mediul rural trăiesc sub pragul sărăciei.