La începutul acestei toamne, oraşul Ujgorod din Transcarpatia a găzduit Festivalul-concurs de emisiuni radiofonice și televizate, destinate minorităților naționale “Plaiul meu natal”.
Ajuns la cea de a XVIII-a ediție, Festivalul din anul acesta s-a bucurat de participarea a 9 țări (Ucraina, Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Anglia, Polonia și Austria), cu 68 de producții de televiziune și 45 de emisiuni radiofonice. Juriul a fost format din profesionişti ai radiourilor şi televiziunilor din România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, precum şi profesori din cadrul Secţiei de jurnalism a Universităţii din Ujgorod. Premiul I a fost acordat emisiunii „Creștinii asirieni din Slovacia”, realizată la Postul de radio și televiziune din Slovacia, autori – Silvia Koștiova, Milan Reznicek. Pe locul al doilea s-a clasat emisiunea „El, ea și războiul” a Filialei Naţionale de Televiziune a Ucrainei ,,Direcţia regională Lugansk”, realizată de Andrei Șapovalov, Aleksandru Șelest, Iulia Gudkovskaia. Premiul al treilea a fost câştigat de reprezentanţii Studioului regional din Cluj, România cu producţia „Pe imaș”, realizată de Maria Cinar Jâga. Redacţia emisiuni în limba română din cadrul Filialei Naţionale de Televiziune a Ucrainei “Direcţia regională Cernăuţi” a prezentat pentru jurizare documentarul televizat “Libertatea răstignită între Cruci”, autor şi regizor Leonid Parpauţ, regia şi montajul Iulia Toderean, emisiunea cărora s-a bucurat şi de data aceasta de aprecieri din partea juriului şi a publicului, fiind menționată cu premiul special pentru cea mai bună regie.
Tematica emisiunii a avut la bază situația încordată din estul țării care poate fi comparată cu cea din februarie 1941 de lângă Lunca Prutului, ţinutul Herţa, regiunea Cernăuţi. Au trecut 75 de ani de la acel masacru, dar nici până astăzi nu se ştie numărul exact de români care au fost ucişi de ostaşii sovietici. Jurnalistul Leonid Parpauț, redactor-șef al redacției emisiunilor în limba română din cadrul Filialei Naţionale de Televiziune a Ucrainei “Direcţia regională Cernăuţi” a menţionat că Festivalul reprezintă o posibilitate de afirmare a jurnaliştilor de profil, precum şi o apropiere de problemele minorităţilor şi etniilor, o punte de legătură între oamenii din această parte a Bucovinei.