Muşcatele, menta sau regina-nopţii sunt aliaţi siguri împotriva ţânţarilor şi insectelor sâcâitoare, precum musculiţele. Se plantează în grădină pe lângă casă sau pot fi cultivate în ghivece şi jardiniere pe balcon şi la ferestre. Parfumul lor dulce-amărui va ţine departe de casă dăunătorii.
Toate plantele cu arome puternice, dar plăcute, sunt ocolite de ţânţari, iar multe dintre ele pot fi cultivate şi în ghivece, nu doar în curte. Soiurile parfumate de muşcate, margaretele, menta, busuiocul, cimbrul, petuniile sau regina-nopţii vor creşte fără pretenţii şi în jardiniere sau în ghivece largi pe lângă ferestre. Levănţica, iarba-mâţei, gălbenelele, roiniţa sau dafinul sunt şi ele utile împotriva insectelor, mai ales în perioada de înflorire. În loc să folosim substanţe chimice, e mai bine să alegem soluţiile naturale, pentru a scăpa de ţânţari.
* Muşcatele. Alegeţi soiuri de muşcate foarte parfumate, care produc multe flori. Este bine să fie cultivate în jardiniere adânci şi să le punem în locuri însorite dimineaţa. În zilele caniculare, muşcatele trebuie udate aproape zilnic, dar numai seara, după ce trece arşiţa soarelui. Parfumul frunzelor şi al florilor, asemănător cu cel de lămâie, îndepărtează toate insectele.
* Margaretele. Florile lor albe, cu interiorul galben, emană un parfum uşor amărui, care conţine piretrină, o substanţă cu efecte puternice împotriva ţânţarilor. Margaretele ţin la distanţă şi afidele, căpuşele sau păianjenii. Pot fi cultivate în ghivece largi şi adânci, la ferestrele orientate spre răsărit sau spre sud, deoarece le place foarte mult soarele.
* Menta. Este o plantă puţin pretenţioasă şi creşte atât în grădină, cât şi în jardinierele de lângă geam. Menta se dezvoltă bine şi în plin soare, dar şi în locurile semiumbrite. Se foloseşte un vas adânc şi larg, pentru că rădăcinile ei se întind pe spaţii mari.
* Levănţica (lavanda). Alături de cimbru sau mentă, levănţica este deosebit de eficientă împotriva ţânţarilor. Se cultivă în ghivece mari din lut, pentru că în cele din plastic nu se dezvoltă prea bine. Cu cât este tufa mai mare şi mai viguroasă, cu atât va fi mai eficientă împotriva ţânţarilor. Are nevoie de mult soare şi apă în cantitate moderată.