Franţa propune „un dialog larg” şi elaborarea „unei ordini noi de securitate şi apărare, care i-ar satisface pe toţi de pe continent”

8 02 2022 INFO 5

Marţi, 8 februarie, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vizitat Kievul şi a negociat cu liderul ucrainean, Volodymyr Zelenski. Aceasta a fost prima vizită a liderului francez în Ucraina în ultimii 24 de ani. Negocierile între cei doi preşedinţi au durat mai mult de două ore, urmate de conferinţa de presă a celor doi şefi de stat.

După cum a informat Volodymyr Zelenski, tema-cheie a negocierilor de astăzi a post procesul de pace – evitarea escaladării încordării în proximitatea Ucrainei. El s-a arătat a fi încrezut că Kievul şi Parisul vor continua conlucrarea în vederea deocupării teritoriilor ucrainene. Zelenski, în timpul conferinţei de presă, şi-a exprimat speranţa că întâlnirea din 10 februarie de la Berlin a consilierilor politici ai „cvartetului Normandia” va apropia negocierile liderilor Formatului Normandia (Ucraina, Franţa, Germania şi Federaţia Rusă), scrie „Faktî”.

Volodymyr Zelenski a menţionat că Franţa va acorda Ucrainei un ajutor macrofinanciar în sumă de 1,2 miliarde euro şi i-a mulţumit pentru aceasta lui Emmanuel Macron. „Aceasta ne va permite să stabilizăm economia noastră”, a accentuat Preşedintele ucrainean. În timpul conferinţei s-a comunicat că Kievul şi Parisul au ajuns la înţelegerea privind livrarea către Ucraina a 130 de locomotive ale Companiei Alstom pentru suma totală de 900 milioane euro. În afară de aceasta, Franţa va livra către Ucraina 370 de unităţi de autospeciale pentru situaţiile de urgenţă pentru suma totală de 300 milioane euro.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la rândul său, s-a referit la acordurile de la Minsk, numindu-le „calea unică” de stabilire a păcii în estul Ucrainei. „Ieri am discutat chestiunea dată cu Putin şi el a confirmat intenţiile sale de a continua îndeplinirea acordurilor de la Minsk. De asemenea, am auzit astăzi de la voi că sunteţi disponibili de a îndeplini aceste acorduri. Mi se pare că în momentul de faţă aceasta este calea unică pe care se poate ajunge la o pace durabilă”,  este convins Macron. El a mai spus că stimează tendinţa ucrainenilor de a-şi reînnoi integritatea teritorială a statului lor. Preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa şi Germania vor continua să-şi îndeplinească rolul de mediatori în reglementarea conflictului armat din Donbas. Liderul de la Paris a declarat despre necesitatea revenirii la sistemul de garanţii, care ar asigura ordinea în domeniul securităţii şi apărării pe continentul european. Potrivit lui, în săptămânile imediat următoare trebuie să se desfăşoare „un dialog larg” în chestiunile securităţii, pentru elaborarea „unei ordini noi de securitate şi apărare, care i-ar satisface pe toţi de pe continent”.

8 02 2022 INFO 3

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий