Eveniment
În după amiaza zilei de 27 august, la fosta Reședință a Mitropoliților Bucovinei, în prezent corpul central al Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți, a fost descoperită o frescă foarte valoroasă.
Este vorba de tabloul mural „Mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici – ocrotitorul artelor”, pictat de Eugen Maximovici. Vestea a ajuns și până în biroul șefului ARS Cernăuți, Serghii Osaciuk, care a sosit imediat la Universitate. Pe contul său de pe Facebook guvernatorul regiunii a notat: „Astăzi am o bucurie mare: a fost descoperită/restituită fresca profesorului Eugen Maximovici deasupra ușii de la intrarea în corpul IV al Universității cernăuțene – fosta Reședință a mitropoliților Bucovinei și Dalmației. Acolo se aflau atelierele de creație ale pictorilor mitropoliei – E. Bucevschi și E. Maximovici. Sincere recunoștințe lui Igor Dragomirețki și lui Nicolae Costaș”.
–S-a întâmplat totul spontan, ne-a mărturisit domnul Nicolae Costaș, ghid la Reședință. Intram cu administratorul nostru în corpul nr. IV, unde se află Facultatea de Geografie. Am privit la sticla fixată deasupra ușii de la intrare și i-am spus că acolo poate fi o frescă. Am scos sticla și cu lama cuțitului am atins ușor stratul de vopsea. Sub el se afla într-adevăr o frescă. Aceasta este fresca „Mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici – ocrotitorul artelor”, pictată de Eugen Maximovici, căci se vede bine semnătura autorului. Consider că s-a întâmplat aceasta cu voia lui Dumnezeu.
Slăvitul Mitropolit al Bucovinei și Dalmației, Silvestru Morariu-Andrievici, a fost cu adevărat ocrotitor al artelor. El a luptat pentru păstrarea autonomiei bisericești și a drepturilor românești în Bucovina. La îndemnul lui s-a înființat Societatea muzicală „Armonia» (1881), apoi o societate literară a studenților teologi numită „Academia ortodoxă» (1889), care au luat asupra lor editarea „Calendarului Bucovinean”.
Domnul Nicolae Costaș afirmă că în fresca lui Eugen Maximovici sunt pictate portretele a zece personalități bucovinene, inclusiv a autorului, a pictorului Epaminonda Bucevschi și a compozitorului și scriitorului Isidor Vorobchievici, care a scris în două limbi – română și ucraineană.
(V.K)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com