Fructul săptămânii: Căpşuna

www.GetBg.net_Girls___

Sunt printre primele fructe de vară pe care le găsim la piaţă. Sunt delicioase, pline de nutrienţi, ideale pentru desert.
 5 motive pentru a consuma zilnic căpşune
Căpşunele conţin unii dintre cei mai importanţi nutrienţi de care organismul are nevoie. Vitamina C şi flavonoidele sunt cele mai importante dintre ele. Dar am putea adăuga şi Vitamina K, acidul folic, potasiul, magneziul sau acizii graşi Omega 3.
 Căpşunele cresc imunitatea pentru că au foarte multă vitamina C. O singură porţie de căpşune proaspete ne asigură jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, importantă pentru creşterea imunităţii organismului împotriva bolilor.
 Căpşunele asigură o vedere bună şi, pentru că au proprietăţi antioxidante, pot preveni apariţia cataractelor. Ochii au nevoie de vitamina C pentru a-i proteja împotriva radicalilor liberi din razele UV, care pot dăuna retinei şi corneei, iar căpşunele o oferă din plin.
 Căpşunele sunt un ajutor în lupta împotriva cancerului tot datorită proprietăţilor lor antioxidante şi acidului elagic pe care îl conţin. Acesta stopează dezvoltarea celulelor canceroase.
Căpşunele ţin ridurile departe pentru că vitamina C îmbunătăţeşte elasticitatea pielii.
* Căpşunele îmbunătăţesc activitatea inimii şi scad colesterolul.
 Cum trebuie să alegem căpşunele?
Căpşunele nu trebuie cumpărate în cantităţi mari, dacă doriţi să vă bucuraţi de efectele lor benefice. Spre deosebire de alte fructe, acestea nu continuă să se coacă după ce au fost culese, aşa că căpşunele care au o culoare pronunţată sunt cele mai bune. Alegeţi fructe cu textură fermă, de dimensiuni medii pentru că au cea mai puternică aromă.
Cum se păstrează? Nu se spală şi nici nu li se îndepărtează codiţele, dacă nu le veţi folosi pe toate imediat. Alegeţi, fructele care prezintă semne că sunt pe cale să se strice curând şi aruncaţi-le. Restul, le puteţi păstra în frigider, într-un vas acoperit cu folie alimentară timp de 2-3 zile.
 Unele curiozităţi despre căpşune
 Sunt sărace în calorii. 100 grame de căpşune au doar 27 de calorii.
 Sucul proaspăt de căpşune are un efect antitermic pentru pacienţii care au febră, iar amestecat cu miere poate calma arsurile solare şi inflamaţia pielii.
 În Franţa, căpşunele erau asociate iubirii, iar la micul dejun de după nuntă, tinerii însurăţei erau serviţi cu căpşune, cu multă smântână şi zahăr.
 Sunt singurele fructe care au seminţele la exterior. Mai exact, în jur de 200 de seminţe pe fiecare căpşună în parte.
 În Belgia, există un muzeu dedicat căpşunelor.
 În 30 de oraşe din Statele Unite, în timpul primăverii, are loc festivalul căpşunelor.

Dulceaţă de căpşune
Ingrediente: 2 kg de căpşune, 1 kg zahăr, 100 ml de apă.
013Preparare. Pentru dulceaţă se aleg căpşune de mărime mijlocie, bine coapte, aromate, nevătămate. Se înlătură codiţele, se spală bine şi se usucă pe şerveţele de bucătărie sau se scurg prin sită. Apoi căpşunele se pun într-un vas.
În alt vas fierbem siropul. La 1 kg de zahăr se adaugă 100 ml de apă şi se fierbe la foc mediu timp de 5-7 minute până se leagă.
Când siropul este gata, se toarnă fierbinte peste căpşune, se acoperă vasul şi se lasă până se răceşte. În acest timp căpşunele elimină sucul propriu şi astfel siropul devine mai rar.
Când vasul s-a răcit, căpşunele se scurg de sirop prin sită. Siropul se pune din nou la fiert pentru 5-7 minute. Apoi se toarnă iarăşi peste căpşunele din vas şi se lasă să se răcească. În continuare repetăm această procedură din nou.
Dacă dorim ca siropul să fie mai concentrat, adăugăm mai mult zahăr şi se fierbe mai mult timp.
După a treia procedură, căpşunele se aranjează în borcane sterilizate şi se toarnă deasupra siropul fierbinte. Borcanele se închid ermetic şi se acoperă cu o plapumă.
Această metodă de preparare a dulceţei este neobişnuită prin aceea că se fierbe numai siropul de 3 ori, iar căpşunele – nu.
Dulceaţa preparată în acest mod îşi păstrează culoarea şi este foarte aromată.

Добавить комментарий