GÂNDURI LA HOTAR DE ANI

28 12 2022 F 2

Am ajuns la mijlocul anului de învățământ 2022-2023. E timp de război, iar procesul de învățământ a decurs mult-puțin normal, deși cu unele momente neobișnuite pentru pedagogi și elevi. Uneori lecțiile începeau în mod obișnuit și se terminau în adăpostul antiaerian. În toiul lecțiilor putea să fie întrerupt curentul electric, creându-se dificultăți pentru lecțiile de informatică. Ne-am obișnuit cu aceste greutăți și avem realizări în toate privințele. În primul rând, majoritatea absolută a elevilor au frecventat școala, sunt doar câțiva elevi plecați cu părinții peste hotare și mențin legătura cu școala în regim online.

Elevii noștri, ca de obicei, au demonstrat cunoștințe trainice la mai multe obiecte în cadrul olimpiadei orășenești din anul curent. Pavel Ursuleac, elev în clasa a VII-a, a ocupat locul întâi la limba română, Ina Doroș, elevă în clasa a VIII-a – locul trei la chimie, Iana Morăraș, elevă în clasa a IX-a – locul trei la limba ucraineană, Maxim Fediuc, elev în clasa a XI-a – locul trei la concursul orășenesc de creație „Cu Cernăuțiul în inimă”. Cu diplomă a fost menționată Ana Maria Cojocari, elevă în clasa a IX-a, la recitalul de poezie „Împreună spre victorie”. Elevii de la Școala medie nr. 10 se numără printre învingătorii la concursul de lucru manual și la întrecerile sportive.

Succesele elevilor atestă nu numai străduinţa şi capacităţile lor, dar şi munca depusă de profesori. Nu întâmplător Preşedintele ţării le-a mulţumit pedagogilor din Ucraina pentru că în condiţiile atât de complicate ale zilei de astăzi au organizat şi desfăşoară procesul instructiv-educativ în şcoli.

Lucrăm, cum s-ar spune, în toate direcţiile. Administraţia şcolii a avut grijă să obţină o susţinere financiară din partea Consiliului Orăşenesc. Pe banii repartizaţi am amenajat curtea şcolii şi adăpostul antiaerian, care în momentul de faţă este o condiţie obligatorie pentru buna desfăşurare a procesului de învăţământ. Au fost schimbate câteva geamuri şi uşi. În această privinţă ne-a ajutat şi un sponsor – Mihai Acostachioaie, om de afaceri şi absolvent al şcolii noastre. De asemenea, ne-au dat o mână de ajutor şi părinţii elevilor.

28 12 2022 F 3

Şcoala de la Roşa se numără printre primele cinci şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi cu o istorie biseculară şi cu un număr mare de absolvenţi, care au devenit oameni vestiţi. Această frumoasă tradiţie este continuată şi în prezent.  Instruirea calitativă a elevilor cere şi o bază materială corespunzătoare. Şcoala noastră a fost asigurată cu calculatoare de către sponsori şi oameni de binefacere. Dar mai avem nevoie şi de alte mijloace tehnice. Ne-am bucurat că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a iniţiat acordarea unui ajutor considerabil şcolilor româneşti din regiunea Cernăuţi. Sperăm că, în anul care începe peste câteva zile, Şcoala medie nr.10 din suburbia Roşa a Cernăuţiului va beneficia şi ea de o asemenea susţinere.  Ţin să-i mulţumesc domnului Eugen Patraş de la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, care vara trecută a organizat odihna în România a 15 elevi de la şcoala noastră.

Întotdeauna noul an este aşteptat cu speranţă. Credem că în anul 2023 vom avea mai multe ocazii de bucurii, că el ne va aduce pacea mult aşteptată  în ţara noastră şi viaţa va reveni în albia ei firească.

28 12 2022 F 4

Alexandru RUSNAC,

directorul  Şcolii medii nr.10 din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий