Gătiţi gustos împreună cu noi!

c-c-t-c

Cartofi umpluţi cu şuncă şi caşcaval

c-c-t-cIngrediente: 1 kg cartofi, 250 g şuncă, 2 ouă, 100 g unt, 50 g caşcaval, sare, piper.

Mod de preparare. Se aleg cartofi de aceeaşi formă şi mărime. Se curăţă foarte subţire de coajă, se taie la capete ca să stea drept. Se  presară cu sare şi se dau la cuptor, întorcându-se pe ambele părţi să se coacă uniform. După ce s-au copt, se taie un căpăcel la capăt prin care se scoate miezul cu atenţie să nu se strice pereţii. Miezul scos se freacă cu jumătate din unt şi şunca tăiată cubuleţe şi călită foarte puţin în unt. Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă. Cu această pastă se umplu din nou cartofii, se pun în tavă, se presară cu caşcaval ras şi puţin pesmet alb şi se ţin la cuptor până se rumenesc.

Cartofi umpluţi cu ciuperci

525Se pregătesc la fel ca în reţeta de mai sus, înlocuindu-se şunca cu ciuperci pregătite astfel: se curăţă şi se spală ciupercile, se taie felii subţiri şi se înăbuşă în unt într-o cratiţă cu capac. Când încep să se prăjească, se adaugă sare şi puţin piper, se amestecă cu miezul de cartofi, continuându-se  la fel ca şi în reţeta de mai sus. Se poate adăuga la ciuperci şi puţină ceapă călită.

Cartofii pot fi umpluţi şi cu brânză. Se pregătesc la fel ca şi cei umpluţi cu şuncă, înlocuindu-se şunca cu brânză.

 

Gogoşi pripite de cartofi

  1. 600 g cartofi, 200 g făină, 100 g ulei, 50 g unt, 3 ouă, sare, piper sau nucşoară.

gogosi-cu-vinMod de preparare. Se pun într-un vas 200 g apă şi 100 g ulei. Când au dat în clocot, se pune făina toată, se amestecă de câteva ori bine şi se ia de pe foc. După 5-6 minute, se adaugă câte un ou şi la urmă cartofii fierţi şi daţi prin maşina de tocat, se potriveşte de sare, piper sau nucşoară, se formează mici gogoşele, care se prăjesc în ulei bine încins. Se servesc ca garnitură sau ca antreu cu caşcaval ras deasupra.  .

Mâncare de ardei

Ingrediente: 4-5 ardei graşi sau gogoşari, 2-3 roşii, 1 lingură pesmet, ulei, 1 ceapă mare.

Mod de preparare. Ardeii sau gogoşarii spălaţi se coc la flacără sau la foc mai iute, ca să se ardă repede coaja, fără să se prea înmoaie. Se sărează şi se lasă acoperiţi jumătate de oră ca să se aburească şi să se cureţe coaja fără ca să fie spălaţi în apă. Se curăţă de coajă şi de seminţe şi se taie felii. Ceapa tăiată felii subţiri se căleşte în ulei cu puţină sare, până devine lucioasă. Se adaugă apoi ardeii şi roşiile tăiate felii. Deasupra se pune o lingură de pesmet prăjit timp de 2 minute în 3 linguri de ulei. Se dă la cuptor pentru 10 minute, apoi se serveşte ca garnitură la fripturi.

Dovlecei umpluţi cu brânză

dovlecei_umplutiIngrediente: 250 g de brânză, o felie de franzelă fără coajă, 1 linguriţă unt netopit, 100 g smântână, mărar, pătrunjel, 1 linguriţă făină, 4 linguri ulei, 2-3 dovlecei, 1 ou.

Mod de preparare. Brânza de vaci se mărunţeşte cu furculiţa împreună cu franzela muiată în apă şi  bine stoarsă, oul întreg, untul şi puţină sare. Dovleceii se curăţă de coajă, se taie în jumătate pe grosime, se scobeşte mijlocul cu rondeaua ca să română miez de 1 cm grosime. Se umplu cu brânza de vaci şi se pun într-o cratiţă. Se adaugă 4-5 linguri ulei şi se prăjesc puţin dovleceii, întorcându-i pe ambele părţi câteva minute. Se pune un vârf de cuţit boia, apoi apă cât să-i cuprindă, dar să nu treacă peste ei. Se lasă să fiarbă la foc mic circa 20 de minute, se dreg apoi cu smântâna  frecată cu făină, 1 lingură apă, mărar şi pătrunjel tocat, Se lasă să dea câteva clocote, se potriveşte sosul de sare.

Poftă bună!

Добавить комментарий