Gazprom semnează un protocol cu Ankara privind gazoductul TurkStream

2018_03_01_gaz_rsz_crp

Compania rusă Gazprom a semnat un protocol cu guvernul Turciei privind partea terestră a gazoductului TurkStream, care va permite Kremlinului să livreze gaze spre Europa ocolind Ucraina.

Gazprom a mai declarat, sâmbătă, că a convenit cu firma turcă „Botas” să pună capăt unei dispute de arbitraj privind livrările de gaz rusesc spre Turcia. Compania rusă a precizat că disputa va fi soluţionată în afara sălii de judecată, însă nu a oferit alte detalii, potrivit RFE/RL.

Înainte de a se încheia acordul, Ankara a întârziat emiterea unui permis pentru ca Gazprom să poată începe construirea porţiunilor terestre ale gazoductului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că cele două ţări au ajuns la un acord retroactiv pentru o reducere de 10,25% la gazul natural cumpărat de Ankara de la ruşi.

Moscova a îngheţat în 2015 discuţiile pentru proiectul TurkStream – în valoare de 12 miliarde de dolari – când relaţiile turco-ruse s-au deteriorat din cauza doborârii unui avion de luptă rusesc la graniţa turco-siriană de către forţele aeriene ale Turciei.

La acea vreme, Moscova a impus sancţiuni comerciale şi de călătorie împotriva Turciei, şi oficiali ruşi şi turci au lansat atacuri personale unii împotriva altora.

Dar o scrisoare de regret din partea lui Erdogan cu privire la moartea pilotului avionului a dus la normalizarea legăturilor şi cele două ţări au început în ultimele luni să îşi îmbunătăţească relaţiile.

Proiectul TurkStream, care acoperă o distanţă de 910 km, este unul dintr-o serie de proiecte majore privind construirea de gazoducte pe sub mare pe care Kremlinul le-a promovat în ultimii ani pentru a ocoli reţeaua mai veche de conducte care tranzitează Ucraina.

Un alt proiect este Nord Stream, care livrează gaz direct din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică, în timp ce proiectul South Stream ar fi trebuit să livreze gaz rusesc spre Bulgaria pe sub Marea Neagră.

Dar South Stream a fost suspendat în 2014 după opoziţia afişată de UE şi din cauza rolului Rusiei în criza ucraineană.

De asemenea, Turcia a cumpărat de la ruşi sisteme de apărare aeriană S-400, fapt ce a creat nelinişte în rândul partenerilor Ankarei din NATO în ceea ce priveşte integrarea sistemului rusesc în sistemele de apărare ale alianţei vestice şi cu privire la relaţiile tot mai strânse dintre Turcia şi Rusia.

Добавить комментарий