Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat al DRP: „Numai printr-un dialog deschis și constant putem construi împreună cu românii noștri de pretutindeni”

30 4 D 1

Vizită de lucru în Republica Italiană, 26-28 aprilie 2024

Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în perioada 26–28 aprilie 2024, în Republica Italiană.

Cu acest prilej, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Italia, ai Bisericii Ortodoxe Române, precum și cu cei ai consulatelor generale, la Milano și la Torino.

În cursul întâlnirii de vineri, 26 aprilie 2024, găzduită de Consulatul General din Milano, cu reprezentanții comunității românești, demnitarul DRP a reamintit importanța dialogului în realizarea proiectelor pentru românii din diaspora. Acesta a mulțumit membrilor comunității pentru modul în care păstrează identitatea națională, dar și pentru puterea de muncă și ambiția, prin care noi, românii, contribuim peste tot în Europa, și nu numai la dezvoltarea comunităților din țările-gazdă, ci și a țării-mamă. „Voi continua să le fiu alături prin proiectele dedicate lor și familiilor acestora, Ziua Românilor de Pretutindeni, Taberele ARC și multe altele din cadrul DRP”, a mai spus secretarul de stat pentru românii de pretutindeni.

30 4 D 5

Ziua de sâmbătă, 27 aprilie 2024, a debutat cu participarea la un spectacol susținut de către elevii Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Românească, la Torino.

Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat: „M-am bucurat să văd cum românii din Torino poartă în sufletele lor o bucată din patria mamă prin activitatea Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Românească. Am cunoscut oameni frumoși și talentați. Unii care au cântat despre dulcea Românie, alții care au mâini de aur și fac din meșteșug o artă. Dar și români pentru care poezia românească este o comoară pe care am descoperit-o și eu astăzi în versurile recitate cu pasiune. Am fost impresionat de dragostea și devotamentul acestora pentru păstrarea tradițiilor românești, iar eu voi face tot posibilul să îi sprijin și să le fiu alături și la bine, dar mai ales la greu.”

30 4 D 2

A urmat o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, organizată la sediul Consulatului General din Torino. În cursul acestei întrevederi a fost subliniată nevoia de stabilitate și sprijin din partea statului român. Centrele comunitare, subordonate DRP, devin punți de legătură între tradiție și progres, implicarea cât mai activă a tinerelor generații trebuind să fie încurajată și susținută.

30 4 D 3

În cea de-a treia zi a vizitei, 28 aprilie 2024, Duminica Floriilor, demnitarul DRP a participat, alături de românii din regiune și de reprezentanți ai clerului, la Sfânta Liturghie prin care s-a celebrat Intrarea Domnului în Ierusalim, și care a fost săvârșită de un sobor de preoți condus de Părintele Marius Floricu, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române Moncalieri din Torino. Slujba s-a terminat cu calde urări de „La mulți ani!” adresate tuturor sărbătoriților.

30 4 D 4

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Добавить комментарий