Gheorghiță Vlad:  „Suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”

15 09 F 1

România este pregătită să doboare dronele rusești dacă acestea prezintă o amenințare pentru teritoriul său. Declarația a fost făcută de adjunctul șefului Statului Major al Apărării din România, generalul Gheorghiță Vlad, relatează Digi24, citat de Audiovizualul public ucrainean.  El a precizat că, din cauza atacurilor frecvente ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, care se află în apropierea teritoriului românesc, România a desfășurat aproximativ 600 de militari și sisteme radar în regiunea Deltei Dunării. „Am decis să desfășurăm în jur de 600 de soldați, pentru a întări linia noastră de apărare în partea nordică a Dobrogei. Am desfășurat niște radare, avem apărarea activată și am avut discutii cu partenerii noștri aliați (NATO) pentru a găsi soluții pentru a rezista în fața agresiunii ruse”, a precizat generalul Vlad în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune din Suedia.

Întrebat dacă România va folosi sistemele sale antiaeriene împotriva dronelor rusești, generalul adjunctul șefului armatei române a precizat: „În funcție de nivelul amenințării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”. Ministerul Apărării a decis joi, 14 septembrie, să restricționeze zborurile din spațiul aerian din nordul Dobrogei, la granița cu Ucraina. Anunțul a venit în contextul în care același minister a decis să construiască două adăposturi antiaeriene în zona Plauru-Ceatalchioi, unde în ultimele zile au căzut cel puțin trei drone ale armatei ruse, în urma atacurilor intensive asupra infrastructurii porturilor ucrainene de la Dunăre.

În imagine: Sisteme antiaeriene „Ghepard” din dotarea armatei române trag cu trasoare într-o țintă aeriană, în cadrul unui exercițiu militar.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий