Biblioteca „Glasul Bucovinei” este unica bibliotecă românească din Cernăuţi, care dispune de o bogată colecţie de carte românească, ziare, reviste, albume, imprimări etc. Biblioteca este finanţată de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE al României. Fiind o filială a Editurii româneşti „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, Biblioteca „Glasul Bucovinei” se află pe strada 28 iunie nr. 44, având un program de la orele 10.00 – 17.00 de luni până vineri.
Este important faptul că, funcţionând deja al treilea an, biblioteca propune studenţilor români din regiunea Cernăuţi servicii de consultanţă ştiinţifică – un suport metodologic şi bibliografic în timpul scrierii tezelor de licenţă, lucrărilor de curs şi lucrărilor de control. În acest context, biblioteca este vizitată în primul rând de studenţi (Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, Colegiul Pedagogic, Institutul Teologic), care studiază la secţii de limbă română. În anul 2014 activitatea Bibliotecii „Glasul Bucovinei” se axează în special pe desfăşurarea unor activităţi de consultanţă şi suport teoretic pentru studenţii români, care duc lipsă de carte românească, dar mai ales de periodici ştiinţifice moderne.
În afară de activităţi ştiinţifice, Biblioteca „Glasul Bucovinei” este deschisă pentru colaborări în domeniul cultural, sala de lectură reprezentând o posibilitate pentru organizarea unor întâlniri cu scriitori români, lansări de carte, expoziţii şi concursuri. Astfel, comunitatea românească din Cernăuţi nu are decât să se bucure de existenţa unei astfel de biblioteci de carte românească – un simbol cultural de mare importanţă. „Fără biblioteci ce ne-ar mai rămâne? N-am mai avea nici trecut şi nici viitor”, spunea scriitorul american Ray Bradbury.
(Cor. nostru)