Gospodăreşte toamna-n câmp… şi în livezi

Screenshot_1

Specialiştii din agricultură afirmă că actualul sezon a fost unul reuşit pentru regiunea noastră. Ea se numără printre primele cinci din Ucraina, care au obţinut cele mai bogate recolte de cereale timpurii. Adjunctul şefului Departamentului pentru dezvoltarea agroindustrială a ARS Cernăuţi, Ivan Antofiiciuk, a precizat într-o conferinţă de presă că agricultorii bucovineni au obţinut 630 mii tone de cereale timpurii, aproximativ cu 100 mii tone mai mult decât în 2016.

– Într-adevăr, este un an rodnic – mai la toate culturile agricole, recoltele au fost mari, comunică dl Anatolie Andriţchi, şeful Direcţiei pentru dezvoltarea agroindustrială a Administraţiei Raionale de Stat Noua Suliţă. Ne mai rămâne să încheiem recoltarea culturii de soia şi a porumbului boabe. De fapt, soia este singura cultură, care n-a îndreptăţit aşteptările agricultorilor. În luna iulie a fost secetă şi plantele nu s-au dezvoltat aşa cum se cuvine. Am obţinut câte 15-16 centnere la hectar de soia, ceea ce nu ne satisface. A fost adunată recolta de pe suprafeţele însămânţate mai devreme, iar cele însămânţate mai târziu încă nu au fost recoltate. Iar aceasta reţine desfăşurarea semănatului de toamnă, căci soia este cel mai bun premergător pentru grâu şi orz.

rz. Planificăm să semănăm 5.500 hectare de cereale de toamnă. Termenul optim este până la 14 octombrie. Am început semănatul cu o mică întârziere, căci în august solul a fost prea uscat şi agricultorii n-au riscat să iasă cu agregatele în câmp. Răbdarea le-a fost răsplătită de natură cu câteva ploi bune şi până în prezent au fost însă- mânţate 38-40 la sută din masivul cerealier. Până la Pocroave (după cum se spune în popor) cred că vor fi însămânţate două treimi din suprafaţa rezervată pentru grâul şi orzul de toamnă.

Raionul Noua Suliţă întotdeauna s-a proslăvit prin recoltele de porumb. Şi anul acesta boabele de porumb trag bine la cântar. Gospodăriile agricole au circa 2 mii hectare cu porumb, dar împreună cu suprafeţele cultivate de populaţie constituie aproximativ 9 mii de hectare.

Regiunea Cernăuţi este considerată un ţinut al livezilor şi se vede cum pomii, sub povara rodului, tind la „recorduri statistice”. Raionul Noua Suliţă, acest grânar al regiunii, intenţionează să-şi mărească şi masivul de livezi tinere.

– Roada e bogată şi pomicultorii noştri au unde o păstra. Gospodăriile de fermier, care se ocupă cu pomicultura, dispun de frigidere, deci, nu se va pierde din roadă, observă domnul Anatolie Andriţchi. Fermierii pomicultori din satele Ridkivţi, Toporivka, Mahala, Priprutie, Stroeşti se folosesc de frigidere moderne. Până acum au fost culese toate fructele care au căzut de pe pomi şi au fost duse la întreprinderile de prelucrare. Din aceste fructe se produc sucuri. Aşa că pomicultorii nu vor fi în pierdere, iar fructele păstrate în depozite vor fi vândute la momentul potrivit.

Chiar şi oamenii mai puţin inițiaţi în pomicultură au observat că în anul curent au rodit foarte bine nucii. Vor avea ce duce sătenii noştri la piaţa centrală din Cernăuţi, unde aşteaptă negustorii pentru a transporta miez de nucă în bătrâna Europă, care preferă să aibă în raţia zilnică măcar câteva nuci.

Acest business poate fi pus pe picior şi mai larg, prin plantarea livezilor de nuci. În această direcţie lucrează de mai mult timp Staţiunea pomicolă din zona Nistrului, cu centrul la Cernăuţi. În pofida faptului că o bună parte din livezile staţiunii au fost tăiate şi în locul lor au apărut „vilele de la Godyliv”, selecţionatorii devotaţi îşi continuă cu migală şi răbdare activitatea. Unele soiuri de nuci, create la staţiunea cernăuţeană, concurează cu cele chineze şi franceze, iar după calităţile gustative le depăşesc chiar.

Specialiştii au calculat că roada de nuci din anul curent în Ucraina poate fi de circa 110 mii tone, aproape de 2 ori mai mult decât în 2016. Directorul general al Companiei „Horus Grupp”, Serghii Gvozdik, a declarat că nu va fi deficit de nuci ca în anul trecut. Potrivit lui, nu se aşteaptă nici o oscilare bruscă a preţurilor. Posibil, ca la începutul iernii, preţul la nuci să fie ceva mai mare, însă apoi el se va stabiliza, chiar va scădea puţin. Şi în Europa, unde-i cea mai mare piaţă de desfacere pentru nucile din ţara noastră, preţul va fi stabil. Prin urmare, şi cei care se ocupă de achiziţionarea miezului de nucă nu vor avea motiv să-l mărească.

Vasile CARLAŞCIUC

Foto: A. Romanțov

În imagini: Ştefan Gligor, conducătorul Gospodăriei „Spicul de aur” din raionul Noua Suliţă

Добавить комментарий