Grănicerii ucraineni, în timp ce patrulau la frontiera cu România, au întâlnit un urs într-un desiș

13 07 2022 F 4

Moş Martin a pătruns pe teritoriul Parcului Național „Verhovina” din regiunea Ivano-Frankivsk. Despre aceasta a comunicat la 13 iulie Direcția Regională de Vest a Serviciului de Stat de Frontieră al Ucrainei pe contul său de Facebook.

În cadrele filmate se vede cum ursul caută ceva în desișuri, iar când a auzit lătratul câinelui grănicerilor, a reacţionat imediat, s-a ridicat pe labele din spate și a început să-i studieze pe „oaspeți” din împărăţia sa silvică. Apoi, ursul a hotărât să meargă mai departe în desiș, văzându-şi de treabă.  Grănicerii au continuat și ei să patruleze teritoriul.

Potrivit lui Andrii-Taras Başta, cercetător superior la Institutul de Ecologie a Carpaților, cea mai mare populație de urși din Ucraina trăiește în Carpați, care numără 200-300 de indivizi,  transmite Agenția de presă Vgolos. „Ursii au nevoie de un teritoriu mare pentru viaţă. În plus, masculii tineri migrează, uneori la o mie de kilometri. Ei îşi caută pereche şi locuri libere unde să se „stabilească”, a accentuat specialistul.

Deseori urșii călătoresc din România în Ucraina în căutare de hrană și locuri noi de așezare. Zoologul a remarcat că există chiar și căi speciale la frontieră pe care urşii le traversează. Pentru animale, aceste căi sunt critice. „Este foarte posibil ca acest urs să fi migrat peste graniță în căutarea hranei. Acum afinele se coc și urșii le mănâncă. Acest lucru le oferă posibilitatea de a acumula rezerve de grăsime pentru a ierna cu succes”, remarcă specialistul Başta.  Totodată, zoologul a adăugat că oamenii care culeg afine în acest moment pot întâlni urși într-o vale de munte, iar incidentele nu sunt excluse în astfel de „întâlniri” – de obicei Moş Martin fuge de om, dar uneori poate să-l atace.

13 07 2022 F 5

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий