Anatolia Vertadella, o italiancă în vârstă de 101 ani, a adus zilele trecute pe lume un băiețel perfect sănătos după ce a suferit un transplant de ovar, operație contestată de mulți medici din cauza vârstei sale avansate, scrie Revista Napoli.
Cazul a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Acest lucru a fost posibil după ce ea a făcut o operaţie de transplant de ovare, iar donatorul de spermă este anonim. Povestea femeii pare ruptă dintr-un film. Operaţia controversată a fost realizată ilegal într-o clinică privată din Turcia, unde legile europene de transplant de ovar nu se pot aplica. Bătrânica nu a vrut să dezvăluie numele clinicii unde a avut loc intervenţia chirurgicală.
„Sunt foarte recunoscătoare întregii echipe de medici care m-a operat”, a povestit mămica-bătrânică cu ochii în lacrimi. „Mă simt minunat după ce mi-am născut al 17-lea copil. Acest copil este dovadă că Dumnezeu este puternic”, a completat femeia. Anatolia a rămas văduvă în anul 1998 şi a ales să nu se mai recăsătorească. La vârsta de 48 de ani ea a fost diagnosticată cu cancer ovarian, considerând că această boală este o pedeapsă de la Dumnezeu. De atunci femeia a crezut că singurul mod în care va putea obţine iertare din partea Divinităţii este un nou copil, pe lângă cei 16 pe care îi avea deja. Acesta este motivul pentru care ea nu a renunţat nici în ruptul capului la planul ei şi a căutat o modalitate prin care să poată rămâne din nou însărcinată. Anatolia mărturiseşte că acum se simte împlinită şi că a realizat în sfârşit tot ce şi-a dorit în viaţă.
Dacă în Europa se mai întâmplă şi astfel de minuni, în schimb la noi statisticele sunt foarte sumbre. Anual se nasc tot mai puţini copii. Ucrainencele amână tot mai mult momentul la care devin mame. Studiile întreprinse arată că vârsta medie la care femeile au primul copil a crescut alarmant în ultimii ani. Emanciparea femeii şi dorinţa ei de ascensiune pe scară profesională, intensificarea fenomenului de migraţie, cheltuielile tot mai mari pentru creşterea şi educarea copiilor, lipsa unor politici de stat în domeniul familial sunt tot atâtea cauze care au dus la scăderea drastică a natalităţii în Ucraina.
Statisticile confirmă că această realitate este caracteristică nu doar pentru ţara noastră. Sunt mai multe state în lume, printre care Grecia, Australia, Japonia, Elveţia sau Italia, unde vârsta medie a mamei la prima naştere a depăşit 30 de ani. În aceste ţări, rata natalităţii nu mai asigură înlocuirea actualei generaţii. În Statele Unite, tendinţa e aceeaşi. Aproape jumătate (47,6%) dintre femeile de până la 44 de ani nu au niciun copil. Este cea mai ridicată rată din istoria ţării.