Grupul ucrainean „Kalush Orchestra” – învingătorul Concursului „Eurovision-2022”

15 05 2022 F 5

Este a treia victorie a Ucrainei în istoria acestui prestigios concurs muzical european, după triumful Ruslanei în 2004 şi Djamalei în 2016. Reprezentantul Ucrainei la ediţia din anul curent, Grupul „Kalush Orchestra”, s-a prezentat cu cântecul „Stefania”. După evoluare, artiştii ucraineni s-au adresat de pe scenă către întreaga lume să-i salveze pe apărătorii de la „Azovstal” din Mariupol.  Ucraina a fost susţinută şi de unii participanţi ai concursului. Grupul „Systur” din Islanda şi-a încheiat evoluarea cu fraza „Pace pentru Ucraina”, iar reprezentantul Germaniei şi-a colorat chitara în galben-albastru (culorile drapelului ucrainean) şi a scris pe ea „Pace”.

Regulile „Eurovision”–ului interzic orice chemări politice şi prevăd pentru aceasta sancţiuni drastice, însă organizatorii concursului au declarat că nu vor descalifica Grupul ucrainean „Kalush Orchestra” şi pe alţi participanţi care au susţinut Ucraina. Ei consideră că aceste chemări poartă un caracter umanitar, de susţinere a poporului ucrainean, şi nu un caracter politic.

Numărul maxim de 12 puncte i-au acordat Ucrainei juriile din Polonia, Letonia, Lituania, România şi Moldova. Împreună cu voturile spectatorilor Ucraina a întrunit 631 de puncte. Pe locul doi s-a clasat Marea Britanie cu 466 puncte şi pe locul trei Spania – cu 459 puncte. Moldova e pe locul şapte cu 253 puncte, iar România – pe locul 18 cu 65 de puncte.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a salutat astfel victoria artiştilor ucraineni la „Eurovision”: „Bărbăţia noastră a uimit întreaga lume, muzica noastră cucereşte Europa! În anul următor Ucraina va găzdui „Eurovision”. Pentru a treia oară în istoria sa. Şi sper că nu pentru ultima dată. Credem că într-o bună zi participanţii şi oaspeţii „Eurovision” – ului vor fi primiţi în Mariupolul ucrainean. Liber, paşnic, reconstruit! Mulţumim pentru victorie Grupului „Kalush Orchestra” şi tuturor celora, care ne-au dat voturile lor. Sunt încrezut că nu e departe şi acordul victorios în lupta cu inamicul. Slavă Ucrainei!”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий