Foştii prieteni ai regimului Ianukovyci, reprezentanţi ai Blocului de Opoziţie din Parlamentul ucrainean, au anunţat despre crearea unui guvern alternativ. Noul lider al acestui guvern subteran este Boris Kolesnikov.
Politologii din Ucraina susţin că unii membri ai acestui guvern de opoziţie ar trebui să poarte responsabilitate penală pentru crimele comise în perioada regimului Ianukovyci. În pofida acestui fapt, opoziţia a anunţat că va elabora în cel mai scurt timp un proiect de salvare a Ucrainei.
Guvernul alternativ se compune din politicieni asupra cărora au o mare influenţă marii oligarhi, printre care se numără în primul rând Rinat Ahmetov. De fapt, dacă analizăm componenţa guvernului alternativ, observăm că acesta se compune din marionete conduse de Boris Kolesnikov şi Rinat Ahmetov. Presa din Ucraina constată, în acest context, că foştii colaboratori ai regimului pro-rus de la Kiev foarte mult îşi doresc să acapareze puterea de stat.
Astfel, premierul alternativ al Ucrainei este Boris Kolesnikov care a condus începând cu anul 2007 biroul electoral al Partidului Regiunilor, partid de guvernământ în perioada lui Viktor Ianukovyci. Vice-premier pentru politica industrială este Oleksandr Vilkul, care, potrivit presei, a participat la organizarea violenţelor împotriva Euromaidanului din Dnipropetrovsk.
Vice-premier alternativ pentru politica socială este Natalia Korolevska, ex-ministru al Politicii Sociale în perioada Guvernului pro-rus condus de Azarov, care a devenit parlamentar în urma alegerilor parlamentare din toamna anului 2014.
În guvernul de opoziţie au intrat şi alţi membri ai Blocului de Opoziţie, printre care cernăuţeanul Myhailo Papiev (ministru al Protecţiei Sociale), fostul primar şi şef de administraţie regională Harkiv, Mihailo Dobkin, dar şi colaboratori ai posturilor de televiziune.
O prognoză ar fi că în cel mai scurt timp Blocul de Opoziţie va propune o platformă electorală de stânga, care va include o protecţie socială garantată de stat şi o stabilizare a situaţiei economice. Pe fondalul crizei economice din Ucraina, sărăcirii populaţiei şi reducerii capacităţii de plată a cetăţenilor, în promisiunile Blocului de Opoziţie ar putea crede multă lume. Luând în calcul tendinţele revanşiste ale foştilor colaboratori ai regimului Ianukovyci, Blocul de Opoziţie poate cu adevărat să se transforme într-o forţă politică influentă în societate, existând, deci, o cale legală de venire la putere a foştilor „regionali”.
În acelaşi timp, apar unele întrebări referitoare la momentul formării guvernului de opoziţie. Acest guvern alternativ a apărut la scurt timp după publicarea rezultatelor unui sondaj de opinie, potrivit căruia ucrainenii sunt din ce în ce mai decepţionaţi de liderii post-Euromaidanului.
Între timp, în mediul experţilor politici din Ucraina circulă zvonuri şi ipoteze din ce în ce mai incredibile. Potrivit unei astfel de ipoteze, guvernul de opoziţie a fost creat din indicaţiile venite de la Moscova, pentru a prelua conducerea asupra întregii ţări după o invazie militară de anvergură, prognozată mai ales de liderii NATO. Teorii sunt multe în acest context, însă multe dintre ele pot fi reduse la constatarea că guvernul alternativ de la Kiev seamănă să fie un pion în mâinile Kremlinului.
Marin GHERMAN, politolog