Guvernul român sprijină comunităţile româneşti din Ucraina

3 07 2022 F 7

România sprijină comunitățile de români din Ucraina. Programul-pilot de Granturi se bucură de mare popularitate în rândul românilor din regiunea Cernăuți. „Sprijinirea comunităților românești din Ucraina”, astfel este întitulat Programul de Granturi inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și derulat în parteneriat cu 8 asociații nonguvernamentale și parohii românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Graţie sprijinului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni  sute de etnici români din localitățile Buda Mare, Buda Mică, Godinești, Lucovița, Horbova, Bănceni, Țureni, Mamornița, Ostrița, care fac parte din CT Ostrița, beneficiază în aceste zile de război de ajutoare umanitare din partea statului român.  Valoarea totală a Programului de Granturi este de 1,3 milioane de lei. Din această sumă pentru Proiectul desfăşurat în Comunitatea Teritorială Ostriţa sunt prevăzuţi 200.000 lei.  Banii sunt alocați pentru achiziția de bunuri de primă necesitate și produse alimentare pentru familiile etnicilor români. Prioritate au familiile defavorizate, cele cu mulți copii, bătrânii singuratici și neputincioși, invalizii, copiii orfani, mamele văduve etc. Din prima tranșă a proiectului respectiv 220 de familii de români din regiunea Cernăuți, inclusiv din localitățile Buda Mare și Buda Mică –  CT Ostrița, au primit ajutor din partea statului român.

Oamenii din ținutul Herța au rămas foarte mulțumiți și impresionați de ajutorul primit din România prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

La evenimentul oficial de înmânare a ajutoarelor beneficiarilor din satele Buda Mare și Buda Mică au fost prezenți Consulul General al României la Cernăuți, doamna Irina-Loredana Stănculescu, primarul CT Ostrița, domnul Vasile Țurcan, și doamna Marina Vacarașu, starostele satelor Buda Mare și Buda Mică.

În numele locuitorilor satelor Buda Mică și Buda Mare, sunt aduse  sincere mulțumiri Guvernului României, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (secretarului de stat Gheorghe-Florin Cârciu, directorului Radu Cosma, doamnei Cristina Robu), Consulatului General al României la Cernăuți (doamnei Irina-Loredana Stănculescu), Primăriei comunei Ostrița (domnului Vasile Țurcan și doamnei Marina Vacarașu) pentru sprijin și ajutor, sperând într-o colaborare la fel de fructuoasă și în cadrul celei de-a doua etape de desfășurare a Programului de Granturi.

3 07 2022 F 8

3 07 2022 F 9

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий