Harnică ca o albină și o bună gospodină

24 02 2022 EL.

 

Anume așa poate fi caracterizată gospodina Raveca Tochiță din Pătrăuții de Sus. Mereu este prinsă în iureșul treburilor gospodăriei. Are grijă de toate orătăniile din curte, ține casa, dar și toată gospodăria într-o ordine exemplară, pregătește bucate gustoase. Pe lângă toate, este mereu amabilă, vorbăreață, iute, harnică, pricepută…

Raveca Tochiță este soția binecunoscutului folclorist și poet popular din Pătrăuții de Sus. Toată viața l-a susținut și l-a înțeles în munca lui de culegere și valorificare a folclorului. La una din discuțiile noastre ne povestea cum soțul ei,  în repetate rânduri, pornea cu bicicleta de acasă dimineața în zori și revenea acasă seara târziu. Colinda satele din împrejurimi, adunând nestemate folclorice: strigături, snoave, glume, proverbe, vorbe cu tâlc, obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă, de nuntă, hram, cumătrie, înmormântare… Dar mai întâi pe toate i le povestea și i le citea soției sale. Cum spuneam mai sus, întotdeauna ea l-a ajutat, l-a susținut, l-a înțeles. Iar aceasta este un lucru minunat,  când în familie domnește buna înțelegere și armonia.

Împreună au fost și la treburile gospodăriei, și la munca câmpului, dar și pe scena căminului cultural, la festivaluri, concerte, întâlniri cu oameni de vază.  Ambii au fost și au rămas și buni enoriași ai bisericii locale. Acum la biserică merge mai mult doar doamna Raveca, or, domnul Dragoș suferă de dureri de picioare.

După ce o viață a muncit la fabrica de confecții din Pătrăuții de Sus, acum doamna Raveca se află la odihna binemeritată. Dar mereu este grijulie, harnică, pricepută la toate.

În cea de-a 23-a zi a lui Făurar, neostenita gospodină Raveca Tochiță din Pătrăuții de Sus a împlinit frumoasa vârstă de 75 de ani.   La cele trei sferturi de veac ale unei vieți trăite frumos este sincer felicitată de soțul Dragoș, de nepoți, fini, veri, prieteni, enoriași, vecini, cunoscuți. Toți împreună îi dorim doamnei Raveca Tochiță multă sănătate, bucurii, credință, împliniri, dragoste de baștină, noroc, fericire, voie bună și tot binele Pământului. La mulți ani, doamnă Raveca!

 Cu respect,  lucrătorii culturii din Pătrăuții de Jos, în numele cărora semnează profesoara Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” www.lyberti.com

Добавить комментарий