Hora românească – în vecinătatea morilor de vânt…

28 11 2021 ZR 4

Astăzi Muzeul de arhitectură populară sub cerul liber din Cernăuţi a găzduit o sărbătoare dublă: Ziua Bucovinei şi Ziua Naţională a României. Ea a fost organizată de Consulatul General al României la Cernăuţi. Locaţia a fost aleasă nu întâmplător, ea a corespuns cerinţelor epidemiologice actuale. Însă, invitaţii au rămas încântaţi de locul, de modul şi de atmosfera desfăşurării festivităţilor. A fost prezentă conducerea regiunii. Şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk, adresându-se Consulului General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, precum şi întregului corp diplomatic cu prilejul Zilei Naţionale a României, a menţionat: „În prezent creăm împreună noua istorie a relaţiilor ucraineano-române, a prieteniei noastre, a parteneriatului şi diplomaţiei. Îi mulţumim României pentru recunoaşterea permanentă a suveranităţii ucrainene, integrităţii teritoriale şi pentru susţinerea securităţii. Baza acestor relaţii este activitatea noastră zilnică în regiunea Cernăuţi. Comunicând sincer cu conducătorul misiunii diplomatice la Cernăuţi, elaborăm proiecte concrete, pe care în curând le vom putea prezenta spre binele ambelor popoare. Deschiderea Punctelor de trecere a frontierei „Crasnoilsc” şi „Diakivţi”, precum şi reconstrucţia casei lui Aron Pumnul şi Muzeului „Mihai Eminescu” este o contribuţie nu mare, dar concretă întru întărirea prieteniei între popoarele noastre. Ne unim în jurul scopurilor comune, valorilor, patrimoniului cultural şi făurim punţi durabile de colaborare”.

28 11 2021 ZR 6

La sărbătoarea românească dublă, care a generat multe emoţii pozitive şi gânduri senine, au participat reprezentanţi ai comunităţilor teritorial unite cu populaţie românească din ţinut, unele din cele mai vestite colective artistice de amatori din regiune.

28 11n 2021 ZN 1

– A fost o sărbătoare extraordinară. Sub cerul liber a răsunat vorba şi cântecul nostru românesc, şi-a împărtăşit impresiile directorul Liceului nr.1 cu limba română de predare din Ciudei, Radu Petraşescu.  Am venit împreună cu primarul Comunităţii Teritorial Unite Ciudei, Anatolie Piţul, cu mai mulţi profesori de la liceul nostru şi cu ansamblul de dansuri populare. Pentru elevii de la Ciudei a fost o mare onoare de a evolua la această frumoasă sărbătoare a neamului.

28 11 2021 ZR 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий