Limba moldovenească a apărut cu sute de ani înaintea limbii române. Este declaraţia surprinzătoare a unei deputate partidul lui Dodon.
Parlamentara socialistă Elena Hrenova a spus că, din acest motiv, nu va vota pentru schimbare în Constiţuţie a denumirii limbii oficiale, din moldovenească în română. Deputata, care vorbeşte fluent doar rusă, crede că moldovenii îşi vor pierde identitatea dacă modificarea va avea loc.
„Limba noastră natală, seculară, este moldovenească. Țara noastră este Moldova. De veacuri s-a numit limba moldovenească și a apărut cu mult înainte de limba română, care a apărut mai târziu. Avem istorie și tradiții bogate. De ce trebuie să devenim urgent români? Nu înțeleg nici eu și nici poporul”, a spus Hrenova, citată de agora.md.
Agora.md scrie că la prezentarea unui proiect de lege, ea le-a cerut colegilor să-i adreseze întrebările în limba rusă. „Stimați colegi, mă adresez vouă: vă rog să-mi adresați întrebările în limba rusă, cu toții o cunoașteți foarte bine. Eu vorbesc puțin limba de stat, am terminat două cursuri, eu învăț și voi însuși limba, dar rugămintea e să vă adresați rusește”, spus Elena Hrenova. Totuși, deputații care au avut întrebări la proiect, Maria Ciobanu și Lilian Carp, le-au rostit în limba română. Cu această ocazie, Hrenova și-a pus și căști pentru traducere.
Curtea Constituţională de la Chişinău a decis, încă din 2013, că în Republica Moldova se foloseşte româna, nu moldoveaneasca cu grafie latină, aşa cum este în prezent în Constituţie. Luna trecută, un grup de deputaţi moldoveni au iniţiat un proiect pentru a transpune această hotărâre. Dar Dodon se opune renunţării la sintagma „limbă moldovenească”, deşi lingviştii spun că aceasta este o invenţie sovietică.