Despre aceasta a comunicat șeful statului, Volodymyr Zelenski, în noua sa adresare. Potrivit Președintelui, această noutate a fost aşteptată de mulţi ucraineni. Icoana Sfântul Nicolae (cel Ud) este prima icoană făcătoare de minuni din Rusia Kieveană, ea aparţinând Catedralei Sfânta Sofia din Kiev. Autorităţile ucrainene demult au abordat această problemă. Decizia a fost luată de ierarhii şi clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din SUA. Icoana, dusă din Ucraina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va reveni acasă.
„Doresc ca întoarcerea acestui lucru sfânt să devină un simbol important pentru noi toți. Un simbol fundamental. Simbolic este faptul că vom întoarce Ucrainei ceea ce aparţine Ucrainei”, a asigurat Președintele.
Pe meleagurile kievene s-au născut mai multe legende despre minunile săvârşite de Sfântul Nicolae, atât apocrife, cât şi cele care au fost incluse în literatura canonică. De o deosebită popularitate s-a bucurat legenda „Minunea despre pruncul de la Kiev”, datată prin anul 1091. Legenda povesteşte despre soţul şi soţia, care au întreprins un pelerinaj la Vyşgorod, la moaștele lui Boris și Glib, în ziua pomenirii lor. Se întorceau acasă, la Kiev, cu barca pe Nipru. Pe soţie a furat-o somnul şi ea a scăpat pruncul în apă. Părinţii, cu inima plină de durere, s-au rugat în faţa Icoanei Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni, cerându-i ajutor. În dimineaţa zilei următoare, în Catedrala Sfânta Sofia, sub icoana Sfântului Nicolae a fost găsit pruncul viu şi nevătămat, dar ud. De atunci icoanei i se spunea „Sfântul Nicolae (cel Ud)”.
În toamna anului 1943, înainte de intrarea în Kiev a trupelor sovietice, această icoană a fost dusă la Varşovia de către episcopul de Pereiaslav Mstislav (Scripnik). Acolo el a transmis icoana arhiepiscopului Palladi, care a avut grijă ca ea să ajungă în America.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com