„Ierusalimul de pe Prut”

DSC_0859

Această denumire i-a dat-o Cernăuțiului comunitatea evreiască din oraș, or nu întâmplător poeta de limba germană din perioada interbelică, Rose Ausländer, a folosit o metaforă, potrivit căreia „Iordanul este un afluent al Prutului”. În lunga sa istorie de 611 ani (dacă ne orientăm de la prima atestare documentară) Cernăuțiul a fost și rămâne un oraș multicultural. Fiecare etnie conlocuitoare și-a creat aici zestrea spirituală și a scos-o în lumea mare prin cei mai de vază reprezentanți ai săi, leagănul ei rămânând urbea cernăuțeană. Cernăuțiul a devenit nu numai un oraș la intersecția căilor comerciale, ci și la intersecția diferitor culturi. Fiecare epocă și administrație a lăsat amprente adânci în aceste straturi culturale, ele devenind obiectul cercetărilor oamenilor de știință și al autorilor de studii culturale.

De circa două decenii le „studiază cu penelul” pictorul și graficianul Oleg Liubkivski. Deseori picturile sale despre istoria culturală a orașului său natal au devenit mai convingătoare decât unele studii științifice. Arta are forța sa de convingere și Oleg Liubkivski știe s-o folosească cu mare iscusință. De aceea s-au bucurat de un succes nemaipomenit expozițiile sale în țară și peste hotare – în Austria, Germania, România și Belgia. Prezentându-și lucrările la o expoziție în capitala comunitară – Bruxelles – criticii de artă occidentali l-au inclus pe Oleg Liubkivski în lista primelor zece graficieni din Europa de Est.

Cu doi ani în urmă Oleg Liubkivski a scos de sub tipar un album cu reproduceri ale tablourilor sale, numindu-l „Tratate artistice despre orașul care cândva se numea „Czernowitz”. Textul este bilingv – ucrainean și german, poate de aceea cartea a încântat cercurile oamenilor de artă din Viena.

Oleg Liubkivski este, în primul rând, un pictor al Cernăuțiului, oraș pe care îl pierdem. Îl pierdem încet prin marea noastră nepăsare. Artefactele prezentate de pictor în tablourile sale, decăzute dintr-o armonie artistică de cândva, ne avertizează, ne îndeamnă să fim grijulii și să trăim în armonie cu valorile create până la noi, deoarece ele și formează chipul celest al Cernăuțiului. Pentru acest merit pictorului Oleg Liubkivski i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare al Cernăuțiului”, înmânându-i-se distincțiile la festivitățile cu prilejul Zilei orașului. Primarul Oleksii Kaspruk, fiind prezent la vernisarea expoziției personale a lui Oleg Liubkivski „Ierusalimul de pe Prut”, a menționat că hotărârea privind acordarea acestui titlu de onoare pictorului Oleg Liubkivski a fost primită unanim. Deci, ceea ce a făcut acest om de artă pentru Cernăuți nu trezește nici o îndoială.

Reprezentanții comunității evreiești din oraș i-au mulțumit autorului expoziției pentru faptul că a scos în evidență urmele culturii lor în „Ierusalimul de pe Prut”. În tablourile și graficele lui Oleg Liubkivski persistă, în afară de urmele altor culturi din Cernăuți, și urmele culturii românești.

Vasile Carlașciuc

DSC_0848 DSC_0844 DSC_0859 DSC_0842 DSC_0841

Добавить комментарий