Polonezii l-au obligat pe un ucrainean să mănânce steagul mișcării OUN

wide_1434f82c907328b8d7a117beeb630893

Fostul deputat în Rada Supremă, Aleksei Juravko, a povestit, într-o postare pe Facebook, cum, în Polonia, un cetățean ucrainean a fost obligat să mănânce steagul în culori (roșu și negru) al Organizației Naționaliștilor Ucraineni.

Politicianul a relatat cum polonezii, care au văzut o mașină cu numere ucrainene, i-au spart roțile.

„Au așteptat, până când proprietarul s-a apropiat de autoturism; l-au înconjurat, l-au obligat să deschidă ușile, i-au spus șoferului să scoată stegulețul colorat în negru și roșu, să-l ia în mână, apoi, l-au pus pe șofer în genunchi și l-au obligat să mănânce acel steguleț”, a povestit fostul deputat, cu referire la relatările unei cunoștințe ucrainene, care trăiește în Polonia.

Potrivit politicianului, șoferul a mâncat stegulețul și a cerut iertare, în limba rusă, chiar dacă numerele de la mașină erau de Lviv. Prietenul lui Juravko recunoaște că el însuși, mereu, le spune polonezilor că a venit fie din Rusia, fie din Belarus, pentru „a nu încasa scatoalce”.

Fostul deputat crede că incidentul arată înrăutățirea atitudinii față de ucraineni, în societatea poloneză.

În septembrie, Ucraina și Polonia au semnat o scrisoare de intenții privind colaborarea în domeniul protecției drepturilor cetățenilor ambelor țări. Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a explicat că, prin această scrisoare, se încearcă „să se evite apariția sentimentelor xenofobe” și să fie protejate drepturile de muncă ale migranților ucraineni din Polonia. Separat, Denisova a indicat înmulțirea cazurilor în care cetățeni ucraineni sunt atacați de către polonezi, numărul acestor incidente crescând, în ultimii patru ani, de la 30 la 190.

Unul dintre ultimele asemenea episoade, la care făcea referire Denisova, a avut loc la 21 septembrie. În orașul polonez Zory, un grup de localnici au bătut un student care, în prealabil, a încercat să-i convingă că nu este ucrainean. În comunicatul publicat pe site-ul poliției poloneze, se precizează că „răufăcătorii au continuat să-l bată pe ucrainean, chiar și după ce acesta a leșinat”.

Добавить комментарий