În acest sfârșit de săptămână, 15-16 iunie, în Elveția se desfăşoară Summit-ul mondial pentru pace

15 6 F 6

Aproximativ 100 de lideri de țări și guverne se vor reuni pentru a discuta despre posibilele modalități de a obține pacea în Ucraina pe baza „formulei” Președintelui Volodymyr Zelenski, comunică RBK-Ucraina.

La scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Rusiei, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, și-a prezentat viziunea sa despre cum să oprească agresiunea rusă și să garanteze securitatea țării noastre. Acest plan în 10 puncte se numește „formula de pace”.  Pentru a implica cât mai mulți aliați în punerea în aplicare a formulei, Ucraina a organizat reuniuni internaționale la Copenhaga, Jeddah, Malta și Davos în 2022-2023, dar la nivel de consilieri ai liderilor de stat. Summit-ul global pentru pace din 15-16 iunie este prima conferință la care sunt invitați lideri de țări și guverne.

Stațiunea Burgenstock din cantonul Nidwalden, în apropiere de orașul Lucerna din centrul Elveției, a fost aleasă ca loc de desfășurare a evenimentului diplomatic. Summit-ul se va concentra pe găsirea unor modalități de a obține o pace dreaptă pentru Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU.  Potrivit guvernului elvețian, scopul conferinței este de a dezvolta o discuție la nivel înalt pentru a găsi o „înțelegere comună”  cu privire la modul în care se poate demara un proces de pace.

Deși „formula” lui Volodymyr Zelenski  constă în 10 puncte, summit-ul din Elveția se concentrează  pe 3 dintre ele: securitatea nucleară; securitatea alimentară și libertatea de navigație; și probleme umanitare (schimbul de prizonieri de război pentru toți și întoarcerea copiilor ucraineni deportați în Rusia).

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий