În Bucovina  au avut loc evenimente comemorative pentru a marca cea de-a 83-a aniversare a deportării în masă a bucovinenilor în Siberia

15 6 F 10

În noaptea de 13 spre 14 iunie 1941, NKVD-ul URSS, pe baza rezoluțiilor Comitetului Central al PCUS (b), a efectuat o deportare în masă simultană a „elementului contrarevoluționar” din Republicile Baltice, Ucraina de Vest, Belarusul de Vest și Moldova. Acțiunea a fost pregătită cu grijă și în secret absolut. Rezultatele sale au fost impresionante: potrivit diferitelor surse, peste 7.000 de persoane au fost deportate de pe teritoriul regiunii noastre.

Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, autoritățile punitive au primit sarcina de a evacua 2.385 de deținuți în închisorile din regiune. Marea majoritate a acestora au fost duși sau au mărșăluit pe jos spre est, iar 222 au fost împușcați.

Cercetătorii istoriei Bucovinei notează că în prima perioadă de „sovietizare” au fost reprimați în regiune aproximativ 11.000 de cetățeni, dintre care, conform unor date deloc complete, 1.421 au murit. Represiunea a continuat în perioada postbelică, în principal împotriva celor care au luptat în Armata Ucraineană de Insurgenţi. Memoria lor a fost onorată în timpul unui miting de doliu în apropierea Crucii comemorative a victimelor regimului comunist din cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuți. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților, ai clerului și ai publicului., scrie site-ul Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi.

„Realizând consecințele îngrozitoare ale evenimentelor care au avut loc acum mai bine de 80 de ani, nu ne putem limita numai la analiza lor — trebuie să tragem concluzii pentru ca amintirea evenimentelor să rămână bine întipărită în inimile noastre. Sarcina noastră este de a ne păstra propria istorie pentru generațiile viitoare. Acesta este modul în care o națiune trăiește și se dezvoltă, în care este păstrată spiritualitatea sa, în care se construiește prezentul și viitorul. Astăzi, Ucraina continuă să lupte împotriva celei mai noi dictaturi rasiste. Și este datoria noastră față de generațiile viitoare să rezistăm și să ne păstrăm statul și națiunea. Generația actuală de ucraineni este un exemplu de forță a spiritului, de forță a patriotismului, de forță a rezistenţei  moștenite de la strămoșii lor. Putem învinge dușmanul extern și putem înființa un stat ucrainean puternic! Vom învinge cu siguranță!”, a declarat Ruslan Domniţak, adjunctul șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți pentru probleme de apărare.

De asemenea, cei prezenți s-au rugat pentru odihna sufletelor victimelor din Bucovina ale regimului comunist și au depus candele aprinse  și flori la memorial.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий