Să-şi ia rămas-bun de la el au venit mai mult de o mie de oameni. La sfârşitul săptămânii trecute, în Bucovina a sosit vestea tristă despre aceea că în zona Operaţiunii antiteroriste şi-a pierdut viaţa Constantin Luchianiuc, originar din raionul Hliboca. În luna noiembrie ar fi împlinit 21 de ani…
Lume peste lume… Sute de oameni din Carapciu şi Iordăneşti, elevi ai şcolilor din aceste sate au făcut un coridor viu, ţinând în mâini flori în aşteptare la răscrucea din Carapciu, anume de lângă cotul Hatnii, unde s-a născut mama lui Constantin, şi unde trăiesc rudele ei apropiate. Acolo şi-a petrecut mulţi ani din copilărie şi Costică. Despre război ştia numai din cărţi şi filme. Atunci nimeni nu şi-ar fi putut închipui că acest copil drăgălaş va cădea cândva în luptă la război. Şi chiar aşa ca în filme, chiar aşa cum i se povestea la lecţiile de istorie.
În ultima vreme el îşi făcea serviciul militar prin contract în brigada 24 mecanizată de fier. Uniforma militară nu era ceva nou pentru el. Din copilărie a văzut cum avea grijă de ea mama sa, Olga, care servea în trupele de grăniceri. Suntem siguri că de sute de ori ea îşi ţinea fiul în braţe, îl ducea la grădiniţă şi îl lua de acolo purtând uniforma de grănicer. Şi chiar dacă întotdeauna era în criză de timp, i-a dat lui Costică o educaţie aleasă, ca o mamă iubitoare. Şi a reuşit, căci numai un ostaş adevărat a putut să acopere cu trupul său trei camarazi, ferindu-i de moarte. Iar el, probabil, a plecat cu bună ştiinţă în Împărăţia cerurilor, părăsindu-i pe toţi cei care l-au cunoscut şi lăsându-i îndureraţi. Despre această faptă eroică am aflat de la un camarad care a relatat despre Constantin Luchianiuc într-un interviu acordat postului „Radio „Svoboda” după o luptă grea.
Luni obştimea raionului şi-a luat rămas-bun de la Eroul său. Ceremonialul a avut loc la început în satul Cerepcăuţi, unde Constantin a trăit cu părinţii săi. Au venit sute de oameni. A urmat un ceremonial în centrul Hlibocii, la care au participat şi locuitori ai satelor învecinate. Sicriul a fost dus pe braţe la Biserica Sfânta Cneaghină Olga, unde părintele Roman Grişciuc şi alţi preoţi s-au rugat pentru mântuirea sufletului lui Constantin. Iar lângă Şcoala nr.1 din centrul raional în care a învăţat, şi-au luat rămas-bun de la el învăţătorii şi colegii lui. În timpul procesiunii s-a aclamat „Eroii nu mor!” şi „Eroilor glorie!”.
În Carapciu înmormântarea a fost oficiată de părintele Gheorghe Amari, parohul Bisericii Sfinţii Cosma şi Damian. Sicriul a fost coborât în groapă cu focuri de armă, în acordurile Imnului de Stat şi a mângâietorului „Tatăl nostru…” .
În ziua aceea au exprimat sincere condoleanţe rudelor lui Constantin Luchianiuc şeful Administraţiei Regionale de Stat, Roman Vanzureac, şeful interimar al Administraţiei Raionale de Stat Hliboca, Grigore Timiş, preşedintele Consiliului Raional, Grigore Vanzureac, comisarul militar regional, Vitali Ciurai, şi cel raional, Ivan Vanzar, primarul orăşelului şi primarii altor localităţi din raion.
Nicolae ŞAPCĂ
Foto Petro MITRANIUC
P.S. Duminică, de Ziua Independenţei Ucrainei, circa 40 de participanţi la Operaţiunea antiteroristă din Estul Ucrainei au fost omagiaţi în sala de şedinţe a Consiliului Raional Hliboca în prezenţa reprezentanţilor opiniei publice. Aceştia din urmă i-au aplaudat în picioare pe cei cărora în repetate rânduri li s-au adus mulţumiri pentru lupta împotriva agresorului rus. Şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Roman Vanzureac, conducătorii raionului Hliboca, Grigore Timiş şi Grigore Vanzureac, le-au înmânat participanţilor la Operaţiunea antiteroristă foi de mulţumire, flori şi cadouri.