La ședința cenaclului literar „Lămâița” din 23 februarie am vorbit de binecunoscutul artist, regretatul Mihai Amihalachioaie, originar din Molnița Herței. La 23 februarie curent, el ar fi împlinit vârsta de 63 de ani. Nu i-au ajuns doar câteva zile până la această vărstă. A încetat din viață pe la mijlocul lui februarie a acestui an, după o boală, care l-a doborât până la urmă.
Am avut ocazia, cu mulți ani în urmă, să-i admir talentul pe scena Casei de cultură din satul vecin Corcești. Într-o sală arhiplină, unde au fost prezenți mai mulți artiști de valoare: Mihai Amihalachioaie, Nicolae Hlib, Sofia Vicoveanca, dar și alții. Erau atunci soliști ai Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”, a cărui priceput dirijor era acordeonistul virtuos Mihai Amihalachioae. Atunci, prin satele noastre au avut loc o serie de concerte susținute de acest prestigios colectiv. Au fost adevărate sărbători ale sufletului pentru noi, bucovinenii.
Pe urmă a condus până la ultima suflare orchestra de cameră „Camerata – Chișinău”. A fost așa cum vorbesc toți despre el, omul care s-a dedicat cu trup și suflet muzicii. A iubit muzica, și cea populară, și cea de cameră. A fost muncitor, serios, perseverent. A iubit viața și oamenii…
Deoarece era copământean de-al nostru, a fost bun prieten cu toți bucovinenii, stabiliți la Chișinău. Printre ei se numără și vestita interpretă de muzică populară, originară din Crasna, Maria Iliuț. Anume ea, mi-a făcut cadou cu mai mulți ani în urmă acest disc, numit „Valentina”, astfel se numea soția artistului. Erau născuți, și el și Maria Iliuț, în aceeași zi de 23 februarie.
Am urmărit la TVR Moldova atât funeraliile, dar și filmul documentar dedicat memoriei celui care a fost Mihai Amihalachioaie. Cel mai mult despre calitățile sale profesioniste, morale, omenești, despre omul dedicat muzicii, Mihai Amihalachioae.
…Soarta omului e diferită. Așa a fost să fie. Artistul, dirijorul Mihai Amihalachioae a plecat spre zările albastre. De acum va cânta în corul ceresc. Dumnezeu îi ea acolo sus pe cei mai buni.
Am fi dorit, acum de 23 februarie să-i spunem „La mulți ani”, dar trebuie să-i spunem „Să-i fie țărâna ușoară și amintirea veșnică”. Exprimăm sincere condoleanțe soției Vlentina, fiicei Ruxanda și fiului Petru, tuturor rudelor de la Molnița și din Moldova, foștilor colegi, prieteni, admiratori… Exprimăm sincere condoleanțe și fostului coleg de clasă și de bancă, prietenului, profesorului Petru Marcu, profesor de educație fizică la liceul din Cupca, originar din Molnița. Anume el a povestit pe scurt despre colegul său, prietenul din copilărie Mihai Amihalachioaie. Am discutat în aceste zile mult despre artistul și copământeanul nostru Mihai Amihalachioaie.
Amintire veșnică, Maestre! Aici, în Bucovina, ca și în Basarabia de altfel, nu veți fi uitat niciodată.
Eleonora SCHIPOR,
profesoară la Liceul din Cupca
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com