În regiunea Cernăuți a fost redus cu 2,2 mii hectare masivul cerealier

26 3 Ф 7

În acest an, suprafața cultivată în regiunea Cernăuți va fi cu 800 de hectare mai mare decât anul trecut. Se intenționează să fie însămânțate  suprafețe mai mari de culturi tehnice:  soia, rapiță și floarea-soarelui. Iar suprafața cultivată cu cereale va fi redusă din cauza prețurilor de cost ridicate și a prețurilor de achiziție scăzute, a declarat Bogdan Boiciuk, adjunctul șefului Direcției pentru dezvoltare agroindustrială din cadrul Administrației Militare Regionale, pentru Audiovizualul public.

Potrivit lui Boiciuk, campania de însămânțare a început acum aproximativ trei săptămâni. Suprafața totală cultivată în regiune este de peste 310 mii de hectare. În acest an se intenționează să fie mărite masivele culturilor industriale cu 2,1 mii de hectare și a culturilor furajere cu 1,1 mii de hectare. Comparativ cu anul trecut, suprafața cultivată cu cereale va scădea cu 2,2 mii de hectare. Bogdan Boiciuk a explicat că  pentru fermierii bucovineni nu este rentabil să cultive cereale. „Înainte de invazia la scară largă, situația prețurilor la cereale era mai favorabilă, cu o rentabilitate de 70-80 la sută, iar în prezent nivelul rentabilității la grâu și orz este zero. Fermierii compensează această pierdere  crescând culturi mai profitabile, cum ar fi soia, rapița și floarea-soarelui”,  a accentuat  Boiciuk. „Nu am putut mări suprafața pentru cultivarea legume din cauza lipsei brațelor de muncă”.

Pe lângă prețurile mici de achiziție pentru culturile lor, fermierii se confruntă și  cu lipsă brațelor  de muncă. Este o problemă comună pentru toți fermieri ucraineni.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

 

Добавить комментарий