Corul „Dragoș Vodă”: În România suntem mai cunoscuți, decât la noi acasă

35530722_234907840428793_6423369357786611712_o

Recent, Corul „Dragoș Vodă” al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți a mai adăugat o ramură de laur în coroana slavei sale, participând cu succes la cea de a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală „Pastorala”din Focșani. Iar cu o lună în urmă dirijorului corului, Dumitru Caulea, i s-a înmânat la Botoșani Premiul „Teiul de Aur”.

– În cei 26 de ani de când există corul evoluarea la Focșani a fost cea mai impresionantă: și pentru coriști, și pentru publicul care ne-a ascultat și ne-a aplaudat, recunoaște dirijorul corului, dl Dumitru Caulea. Festivalul Internațional de la Focșani este, mai întâi de toate, un concurs, cu juriu exigent. La actuala ediție au participat cinci colective corale, inclusiv Corul „Doina” al Filarmonicii din Chișinău, măiestria vocală a căruia este recunoscută de toți. Celelalte colective, cu care a concurat Corul „Dragoș Vodă”, au performanțe la fel de încântătoare. Din componența lor fac parte persoane cu studii muzicale speciale, ba chiar superioare, iar repetițiile se desfășoară de două-trei ori pe săptămână. La așa ceva noi putem doar să visăm. Evoluarea noastră a fost apreciată cu o Diplomă de excelență și această mențiune ne inspiră la noi realizări în viitor. I-am uimit pe membrii juriului și pe spectatori prin timbrul și energia de vibrație a vocii, prin patriotismul și românismul nostru. Putem spune că am urcat pe o nouă treaptă a măiestriei și trebuie să ne menținem pe ea.

– Următoarea evoluare a Corului „Dragoș Vodă” va fi în cadrul sărbătorii „Limba noastră cea română”, care va avea loc la Cernăuți la începutul lui septembrie.

–Trebuie să ne pregătim de ea la modul cel mai serios. Limba maternă este flamura noastră spirituală, de aceea în mesajul sărbătorii nu se înscriu cântecele de voie bună și vesele. Vom introduce în repertoriu câteva piese patriotice. Ne bucură faptul că se înscriu la cor și tineri, deci avem viitor.

– Nu planificați să concertați în satele românești din regiune?

– Acesta este un vis al meu. Reiese că în România, unde suntem deseori invitați, am devenit mai cunoscuți decât la noi acasă. Societățile noastre național-culturale au filiale în satele regiunii și nu cred că prezintă anumite greutăți să fim invitați la ziua şi hramul satelor. Uneori avem nevoie numai de invitație, căci posibilități de a ne deplasa noi găsim. Am vorbit cu unii primari în această privință și am fost auziți. Deci, carul s-a urnit din loc. Corul „Dragoș Vodă” este un mesager al cântecului românesc, de aceea evoluarea lui în localitățile rurale este foarte necesară acum, când se pune preț pe cultura națională.

Добавить комментарий