În Ucraina Rusia suferă mari pierderi

1 03 2023 F 3

Pierderile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei depășesc pierderile ei în ansamblu în toate conflictele armate din 1945 — după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre aceasta scrie RBK-Ucraina cu referire la raportul Centrului American pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Potrivit experților, pierderile totale ale Rusiei în Ucraina în morți și răniți se ridică de la 200.000 până la 250.000 de persoane. Această cifră include armata rusă, mercenari ai diferitelor Companii militare private, în special „Wagner”, rebeli ai așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk.

Se menționează că Uniunea Sovietică a suferit cele mai mari pierderi după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Afganistan — 14-16 mii. În Cecenia, pierderile rusești variază de la 12 la 25 de mii. Între 2014 și invazia la scară largă a Donbasului, au murit aproximativ 6.000-7.000 de soldați ruși.

În plus, analiștii notează că rata pierderilor Federației Ruse în Ucraina depășește semnificativ rata pierderilor în conflictele anterioare. Astfel, în primul an al războiului la scară largă din Ucraina, Rusia a pierdut în medie între 5.000 și 5.800 de soldați pe lună. Pentru comparație: în Cecenia această cifră a variat de la 95 la 185 de soldați, iar în Afganistan — de la 130 la 145 de soldați pe lună.

CSIS observă că una dintre principalele erori de calcul ale Rusiei este sprijinul populației. Moscova credea că ucrainenii nu vor sprijini actualul guvern și pe Președintele Volodymyr Zelenski. La rândul său, succesul Ucrainei este legat de inovațiile militare, în special de utilizarea dronelor, sistemelor moderne de comunicații și de arme, precum și a datelor obținute de la civili.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий