În Ucraina umanitatea va învinge

31 3 Ф 12

Cu ocazia celei de-a doua aniversări a eliberării regiunii Kiev de trupele rusești, Președintele Volodymyr Zelenski a vizitat Bucia și a cinstit memoria ucrainenilor care au murit în timpul ocupației localității, comunică Oficiul Președintelui. Șeful statului a depus o candelă la Zidul Memoriei de lângă Biserica Sfântul Apostol Andrei Întâiul Chemat și Toți Sfinții. Zidul Memoriei este format din mai multe steluțe, fiecare cu plăci gravate cu numele victimelor. În prezent, memorialul conține 509 nume de civili care au fost identificate. Unele plăci sunt încă fără nume, se arată în comunicat.

Președintele și ceilalți participanți au cinstit memoria victimelor printr-un minut de reculegere. „Acest război are o semnificație globală. Este un război pentru dreptul la existență al statului nostru și, în același timp, pentru dreptul la viață al fiecărei persoane. Este un război pentru demnitate pentru poporul nostru și pentru fiecare națiune care își caută propriul destin. Acesta este un război pentru ca nimeni să nu îndrăznească să devină o bestie față de ceilalți. Iar oamenii noștri uciși de ocupanți, ale căror trupuri zăceau pe străzile din Bucia, au fost o dovada că nimeni în lume nu trebuie să stea la o parte  de această bătălie. Pentru că aici, în Ucraina, apărându-ne oamenii, viețile, statul, umanitatea învinge”, a subliniat Zelenski în discursul său.

31 3 Ф 13

Potrivit primarului de Bucia, Anatolii Fedoruk, pe Aleea Eroilor sunt îngropați 272 de soldați care au murit în cei 10 ani de război ruso-ucrainean. Bucia s-a aflat sub ocupație timp de 33 de zile. Armata rusă a intrat în Bucia în dimineața zilei de 27 februarie cu echipament greu. În aceeași zi, o rachetă a lovit o clădire rezidențială, iar primarul Anatolii Fedoruk a comunicat despre primele victime. Trupele rusești au părăsit orașul la 31 martie 2022. În seara zilei de 2 aprilie, Ministerul Apărării a anunțat oficial că toate localitățile din regiunea Kiev au fost eliberate de armata rusă.

Când jurnaliștii și militarii ucraineni au intrat în Bucia după eliberarea orașului, au găsit dovezi ale unor crime în masă, unele cadavre zăcând pe stradă, unele cu mâinile legate la spate. Ucraina a cerut oficial lumii să se alăture anchetei privind uciderea civililor din Bucia. La 14 aprilie anul trecut, procurorul Curții Penale Internaționale, Kareem Khan, a vizitat personal Bucia. Ofițerii de aplicare a legii au înregistrat peste 9.000 de crime de război comise de armata rusă în timpul ocupării raionului Bucia din regiunea Kiev. Peste 1.700 de civili au fost uciși, dintre care aproximativ 700 în Bucia. În 2022, ofițerii de aplicare a legii au reușit să identifice 91 de militari ruși care au comis crime de război. Forțele Armate Ucrainene au declarat că i-au ucis pe militarii ruși care au torturat civili în Bucia.

31 3 Ф 11

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий