Întâlnire trilaterală la Lviv

LVIV, UKRAINE â AUGUST 18: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and United Nations Secretary-General Antonio Guterres in Lviv, Ukraine on August 18, 2022. (Photo by Turkish Presidency/Murat Cetinmuhurdar/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

La 18 august, la Lviv a avut loc întâlnirea între Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, și Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Părțile au discutat despre inițiativa de a depăși criza alimentară, situația de la CNE Zaporijjia, precum  și alte chestiuni. După cum relatează Anadolu, întâlnirea a avut loc în Palatul Potocki şi a durat 40 de minute.

La început, Volodymyr Zelenski a negociat separat cu Secretarul General al ONU și cu Președintele Turciei. Apoi negocierile s-au desfăşurat în format trilateral. În afară de aceasta, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, s-a întâlnit cu omologul său turc, Hulusi Askar. „În timpul întâlnirii, a avut loc un schimb de opinii cu privire la aspecte bilaterale și regionale de apărare și securitate”, relatează CNN Türk.

Oficiul Președintelui Ucrainei a comunicat că Zelenski și Erdogan au discutat despre relațiile bilaterale dintre țări și au convenit că extinderea în continuare a cooperării dintre state va consolida ambele părți. „Președinții au apreciat pozitiv implementarea Inițiativei exportului de cereale. Volodymyr Zelenski a remarcat rolul principal al Turciei și personal al lui Recep Tayyip Erdogan în faptul că această inițiativă a fost lansată și este în curs de implementare. Șeful statului ucrainean a remarcat că ea ajută la depășirea crizei alimentare globale. De asemenea, liderii Ucrainei și Turciei au discutat despre îmbunătățirea inițiativei de export de cereale, consolidarea securității implementării acesteia, precum și creșterea volumelor de export. În plus, Volodymyr Zelenski și Recep Tayyip Erdogan au caracterizat şi furtul pe scară largă de cereale de către Rusia de pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei. „În special, s-a subliniat că ocupanții au însușit aproape jumătate de milion de tone de cereale. Liderii au fost de acord că orice comerț cu bunuri furate este inacceptabil”, notează Președinția.

Erdogan și Zelenski au examinat situația din jurul CNE Zaporijjia și șantajul nuclear din partea Federației Ruse. Volodymyr Zelenski a subliniat că șantajul nuclear rusesc la CNE Zaporijjia este unul dintre cele mai mari riscuri create de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Liderii celor două ţări s-au referit la problemele şi perspectivele  cooperării în domeniul apărării. Volodymyr Zelenski și-a exprimat speranța referitor la participarea Președintelui Turciei la cel de-al doilea summit al „Platformei Crimeea”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий