Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene” numără câteva decenii şi de fiecare dată el confirmă un adevăr nescris, dar simţit cu inima. Nu există pe lume o bucurie mai mare decât cea când se adună neamurile împreună: fie la o sărbătoare, fie la o spovedanie. Şi nu există o forţă de atracţie mai mare decât cea a baştinei – reală sau istorică. Iniţiatorii „Întâlnirilor Bucovinene” contează anume pe această chemare a meleagului natal, care poate fi exprimată doar prin cântec.
„Întâlnirile Bucovinene” sunt întâlnirile urmaşilor bucovinenilor şi foştilor bucovineni, care s-au stabilit cu traiul în ţările vecine – Polonia, Ungaria, Moldova, de aceea ele se desfăşoară pe rând în Polonia, Ucraina (regiunea Cernăuţi), România (judeţul Suceava) şi Ungaria. Ediţia din anul curent al festivalului a început şi s-a desfăşurat recent la Câmpulung Moldovenesc din judeţul Suceava. Bucovinenii din regiunea Cernăuţi au delegat încolo cinci colective artistice. Printre participanţii cernăuţeni la festival au fost tatăl şi fiica, Mihai şi Elvira Maraşciuc, care activează la Casa de Folclor din suburbia Roşa Stâncă a oraşului.
– Pentru prima dată am fost invitată la „Întâlnirile Bucovinene” în 2019, spune doamna Elvira. În 2020 festivalul n-a avut loc din cauza pandemiei şi anul acesta am participat pentru a doua oară la aceste minunate şi de neuitat întâlniri de la Câmpulung Moldovenesc. Ne-au primit foarte frumos gazdele: şi spectatorii, şi primăria. Am fost oaspeţi dragi şi la hotelul unde ne-au cazat, şi în restaurantul unde am fost deserviţi.
Cernăuţiul va găzdui „Întâlnirile Bucovinene” în zilele de 21-22 august. În cadrul lor va evolua şi Orchestra de instrumente populare „Mărţişor” de la Casa de Folclor din Roşa Stâncă.
Asemenea festivaluri apropie şi mai mult popoarele.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com