Dublă manifestare culturală la Pătrăuţii de Jos

4 08 2021 LC SCHIPOR 1

De ziua Sfântului Prooroc Ilie am avut o dublă manifestare la Căminul cultural din Pătrăuții de Jos. Prima parte a ceremoniei în cauză a fost dedicată consăteanului nostru, savantului bucovinean cu renume mondial, președintelui Societății regionale „Golgota”,  domnului Ilie Popescu, Cetățean de Onoare al satului Pătrăuții de Jos. După o scurtă prezentare, făcută de subsemnata, pe scena Căminului cultural au urcat membrii Ansamblului popular de dansuri „Mugurel”, care, ca de fiecare dată, au susţinut un concert de zile mari: o suită de dansuri populare românești specifice zonei date. De asemenea, copiii din acest ansamblu, dar și membrii cercurilor literare au cântat și recitat frumos, fapt pentru care le mulțumim din suflet.

În continuare, moderatoarea manifestării date, doamna Natalia Balan, conducătoarea artistică a Căminului cultural local, rând pe rând a oferit cuvântul câtorva invitați. Printre ei s-a numărat și sora savantului nostru, doamna Aurora Opaeț, nonogenară, care  a vorbit pe scurt despre fratele ei mai mic,  pe care l-a crescut, despre faptul că copiii de azi trebuie să fie fericiți, ca nimeni să nu știe prin ce au trecut ei, cei din familia Grijincu-Popescu din Pătrăuţii de Jos, ca și zeci de familii din Nordul Bucovinei, care au gustat din plin amarul deportărilor staliniste.

Doamna Maria Ștefureac, şefa Bibliotecii centrale din sat, ajutată de subsemnata, a pregătit două expoziții de literatură pe tematica necesară, a făcut o scurtă prezentare bibliografică a cărților editate în acești ani de domnul Ilie Popescu. Despre meritele sale din domeniul științific, și din activitatea  din cadrul Societății „Golgota” au vorbit doamnele Larisa Popescu-Chedic, directoarea Căminului cultural, Natalia Balan, conducătoarea artistică a acestei instituții, deputatul Consiliului local, Gheorghe Fedorean.

În luarea sa de cuvânt, domnul Ilie Popescu s-a oprit pe scurt la etapele vieții sale zbuciumate: copilăria, care de fapt n-a avut-o, fiind deportat cu întreaga sa familie,  tinerețea, anii de studii, munca la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, căreia i-a dedicat 44 de ani din viață. El s-a referit şi la cărțile publicate, lucrările științifice, participarea la conferințe și simpozioane, precum şi la activitatea în cadrul Societății regionale „Golgota”. În mod deosebit a vorbit despre cartea sa „Omu-i un miracol al miracolelor”, recent apărută şi a cărei lansare a avut loc luna trecută la Cernăuți, la Sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. De asemenea, domnia sa a oferit diplome, cărți, reviste câtorva intelectuali din satul său de baștină. Un lot de cărți a donat atât Bibliotecii sătești, cât și Căminului cultural.

4 08 2021 LC SCHIPOR 2

Partea a doua a acestei manifestări a fost dedicată memoriei poetului-martir din Crasna Putnei, Ilie Motrescu, de la dispariția tragică a căruia s-au împlinit 32 de ani. În curând, la 18 august, se vor împlini 80 de ani de la nașterea lui. Personal am vorbit despre viața, opera, activitatea poetului, despre cărțile lui Ilie Motrescu, despre valoarea și importanța operei motresciene, despre familia talentată a poetului din Crasna, comemorările și manifestările pe care le-am organizat în acești ani, atât la Pătrăuții de Jos, dar și în alte părți. Copiii au recitat versuri din volumul „Cântarea Carpaților”, apărută, grației efortului depus de subsemnata, și în variantă ucraineană, traducerea aparținând poetei și traducătoarei Maria Gulei din Banila pe Siret. Suita de manifestări omagiale va continua în această lună la baștina poetului, Crasna, unde vor fi organizate expoziții, prezentări de carte, întâlniri cu rudele poetului.

4 08 2021 LC SCHIPOR 3

Aducem sincere mulțumiri tuturor participanților la sărbătoarea și omagierea organizate la Pătrăuții de Jos, în zi de mare sărbătoare creștină.

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий