Întreaga lume aşteaptă succesul agrar al Ucrainei

16 10 2020 LC site ISTORICUL 1

Istoricul zilei: 16 octombrie

La 16 octombrie este marcată Ziua mondială a alimentaţiei.

Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită în fiecare an, la 16 octombrie. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Anume la 16 octombrie 1945 a fost înfiinţată Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU.

Scopul instituirii acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, de a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole, de a promova un transfer de cunoştinţe, dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs de dezvoltare în domeniile agriculturii, silviculturii, pisciculturii, nutriţiei şi dezvoltării rurale.

Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

În contextul acestei sărbători se poate spune că de Ucraina depinde securitatea alimentară în unele regiuni de pe glob, în deosebi în Orientul Apropiat. Ţara noastră deţine poziţii de frunte în exportarea cerealelor. Potrivit calculelor specialiştilor, până în anul 2050 cererea la produse alimentare va creşte cu 70 la sută. Aceasta înseamnă producerea a circa unui miliard tone de cereale pe an în plus faţă de volumele actuale. Prin investiţiile eficiente în sectorul agrar, Ucraina poate juca un rol-cheie în soluţionarea problemei foametei de pe glob. Succesul agrar al Ucrainei este aşteptat de întreaga lume. Sarcina agricultorilor ucraineni constă în mărirea volumului de producţie, care urmează să corespundă standardelor europene şi mondiale  ale calităţii. Ele trebuie să servească drept etalon în această perioadă istorică.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий