headerHainele spălate la temperaturi scăzute – un adevărat pericol pentru sănătate
Din dorinţa de a trăi într-un mediu mai sănătos sau de a ne proteja hainele, reducem temperatura apei din maşina de spălat. De altfel, mulţi producători de detergenţi încurajează acest lucru pentru a reduce costurile de energie. Experţii sunt îngrijoraţi că aceasta ne poate afecta sănătatea. O singură maşină de spălat plină cu haine murdare poate conţine peste 100 de milioane de bacterii.
Un studiu recent avertizează asupra faptului că temperaturile scăzute la care spălăm hainele nu sunt suficiente pentru a distruge toate bacteriile. “Trebuie să învăţăm să ne spălăm corect hainele. Curăţenia şi igiena sunt două lucruri diferite”, declară specialiştii. Hainele contaminate cu streptococul auriu cauzează infecţii ale pielii, tractului urinar şi pneumonie. Cercetătorii cred că singura cale de distrugere a bacteriilor din haine este spălarea lor la temperaturi de peste 40 de grade, cu detergenţi care conţin agenţi de albire.
Temperatura ideală pentru rufe — 60 de grade
Chiar dacă multe persoane sunt rezistente la aceste bacterii, persoanele mai sensibile, cu un sistem imunitar scăzut, pot avea probleme grave de sănătate.
Cercetătorii consider că spălatul hainelor la temperaturi mai joase de 40 de grade distruge doar 6% din bacterii. Temperatura ideală este de 60 de grade, atunci când se distrug toate bacteriile.
Ai grijă de detergenţi
De asemenea, trebuie să acorzi şi o atenţie sporită detergentului pe care îl alegi. Există detergenţi non-biologici, care conţin agenţi de înălbire, care curăţă şi dezinfectează şi detergenţi biologici, care se bazează pe enzime care elimină particulele de murdărie.
Producătorii de astfel de detergenţi spun că aceste produse sunt eficiente la temperaturi scăzute şi protejează materialele textile. Dacă speli hainele la temperaturi joase, este indicat ca pe lângă detergenţi să foloseşti şi dezinfectanţi, în special dacă hainele sunt ale copiilor.
Protejează hainele de bacterii
Este foarte important ca înainte de spălare să selectezi bine hainele. De exemplu, piesele de lenjerie intimă trebuie depozitate în alte locuri decât tricourile. De asemenea, trebuie să le speli separat, la temperaturi ridicate. Hainele copiilor trebuie spălate separat de ale adulţilor, folosind produse care să îndepărteze eficient bacteriile. O dată pe lună pune maşina de spălat la cel mai lung program şi la cea mai mare temperatură şi adaugă un detergent dezinfectant.