Investiții de stat în… creșterea tăurașilor

AWI7160_00060

Din cauza prețurilor mari la produsele din carne și a salariilor și pensiilor mici consumatorii nu observă declinul sectorului zootehnic în Ucraina, iar mai bine zis, a șeptelului de animale.

Într-adevăr, din an în an șeptelul de vite mari cornute scade. Pentru a opri acest proces Guvernul a decis anul acesta să repartizeze 4 miliarde grivne pentru susținerea ramurii respective a agriculturii. O bună parte din aceste mijloace vor fi orientate la subvenționarea gospodăriilor individuale ale sătenilor, stimulându-i să crească vite. Este o sumă ponderabilă (de 23 de ori mai mare) în comparație cu cea din anul trecut de numai 170 milioane grivne. S-a constatat că 90 la sută din cele 170 milioane grivne au fost cheltuite nu în scopul dezvoltării ramurii, dar la recuperarea datoriilor de debitor ale statului. Dar și copeicile care au rămas pentru dezvoltarea sectorului zootehnic nu întotdeauna au ajuns la adresat din cauza birocraților.

Paralel cu aritmetica de stat mai există și „calculele sănătoase” ale sătenilor. Aceștia demult s-au convins că nu este avantajos să crești tăurași. În primul rând, laptele necesar pentru hrănirea vițeilor poate fi vândut și astfel săteanul zilnic are un ban. În al doilea rând, vitele urmează să fie înregistrate, iar aceasta influențează asupra subvențiilor primite de la stat. De aceea, sătenii caută cât mai repede să ducă vițeii nou-născuți la abator, iar aceasta duce la scăderea șeptelului de vite mari cornute.

Problema dată este foarte serioasă. Carnea de vită din Ucraina este realizată pe piața țărilor arabe, iar în cazul când vițeii sunt sacrificați de mici, exportatorii nu pot expedia loturi mari de carne, se cer respectate anumite condiții, cu atât mai mult că carnea vițeilor tăiați la vârsta de două-trei săptămâni este toxică.

Ce propune Guvernul? Subvențiile care vor fi alocate sunt repartizate pe categorii. Pentru un tăuraș realizat la vârsta de la una până la șase luni săteanul va primi de la stat 300 grivne, iar pentru un tăuraș crescut și vândut la vârsta de la 5 până la 9 luni subvenția va fi de 1.000 grivne. Pentru tăurașul predat la abator la vârsta de la 9 până la 12 luni subvenția va fi de 2.500 grivne. Deci, potrivit acestei scheme, sătenii vor fi cointeresați să întrețină cât mai mult tăurașii.

– Pentru săteni aceasta nu este o noutate, accentuează primarul satului Mălineşti, raionul Noua Suliţă, domnul Alexandru Mudreac. Asemenea subvenţii au existat şi mai înainte. Problema e că ele nu trebuiau anulate, căci mulţi gospodari nu mai cresc animale. Pentru ca să se revină la situaţia normală, grija faţă de săteni trebuie să fie mai mare.

Добавить комментарий