Anul 1389. Se încheie între domnul muntean Mircea cel Bătrân şi regele Poloniei, Wladislaw Iagello, Tratatul de la Radom. Tratatul era încheiat de pe poziții egale, ca între doi suverani.
Principala prevedere consta în sprijinul reciproc obligatoriu împotriva dușmanului comun – regele Ungariei – iar sprijinul împotriva altor inamici ai uneia dintre părți era lăsat la latitudinea celuilalt. Tratatul a fost înnoit în 1404 si în 1410. Mircea cel Bătrân (1355-1418) a fost domn al Ţării Româneşti între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 – 30 ianuarie 1418.
Anul 1901. Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace. Premiile Nobel au fost create de omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1933-1896), inventatorul dinamitei (1867) care, prin testamentul său, a întemeiat o fundaţie cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.
Anul 1919. România semnează Tratatele de pace cu Austria şi Bulgaria după încheierea Primului Război Mondial.
Anul 1922. Are loc în marele amfiteatru al Facultăţii de Medicină din Bucureşti un Congres al delegaţilor studenţilor anticomunişti din România, care iniţiază lupta mişcării studenţeşti împotriva ameninţării comuniste şi trage un semnal de alarmă faţă de primejdia care se ridica la graniţa de răsărit a României, ca urmare a provocărilor sovietice. Congresul condamna bolşevismul şi francmasoneria. Manifestaţia studenţilor pe străzile Bucureştiului ţine până după miezul nopţii. Jandarmii trag focuri de arma, cad răniţi şi se fac arestări. Tot atunci se hotărăşte ca 10 Decembrie să fie declarată sărbătoare oficială a studenţimii.
(V.K.)
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com